Anasayfa » Enflasyondan Koruyan Hisse Önerileri

Bu gönderiyi paylaş

Borsa

Enflasyondan Koruyan Hisse Önerileri

Midas Blog’da “Enflasyon Karşısında Hangi Hisseler Öneriliyor?” isimli yazıdan alıntıdır.

ÖZET

  • Kiplinger’a göre artan enflasyonist dönemlerde, 1973’ten 2020’ye kadar S&P 500’de yer alan 11 sektörden beşi (sağlık, tüketim ürünleri, kamu hizmetleri, gayrimenkul ve enerji) güçlü performans gösteriyor.
  • Hangi Şirketler? Enflasyona karşı S&P 500’de yüksek performans gösteren üç farklı sektörden üç farklı şirket öne çıkıyor. Sektörler: Enerji, Sağlık ve Tüketici ürünleri. Hisseler ise: ConocoPhillips (COP), IQVIA Holdings (IQV), Mondelez (MDLZ)
  • ConocoPhillips: Petrol arama ve üretim şirketinin hisseleri, yılbaşından bu yana 66% yükselirken, artan enerji fiyatlarıyla, analistler şirket hakkında oldukça iyimser. S&P Global Market Intelligence’a göre, COP için 16 analist GÜÇLÜ AL, 8’i “AL” ve 4’ü “TUT” notu veriyor.
  • IQVIA: Pandeminin en etkili olduğu yıl olan 2020’de de kârını korumayı başaran şirket, 2016’da Quintiles ve IMS Health şirketlerinin birleşmesinden bu yana yükselişte.
  • Mondelez: Mondelez hissesine Al notu veren UBS Global Research analisti Sean King, “Mondelez hissesinde yapıcı bir tutum izlenmesinin nedeni, küresel hareketliliğin istikrarlı bir şekilde iyileşmesinden fayda sağlayan kategorilere yönelik pazar payındaki artıştır” yorumunu yapıyor.
Enflasyonist dönemlerde öne çıkan sektörler:

Kiplinger’a göre artan enflasyonist dönemlerde ABD hisse senetleri performansına ilişkin bir araştırma, 1973’ten 2020’ye kadar S&P 500’de yer alan 11 sektörün beşinin güçlü performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

Gerçekten de Hartford Funds’ın analitik stratejisti Sean Markowicz’in bir araştırmasına göre bu dönemde sağlık, tüketici ürünleri, kamu hizmetleri, gayrimenkul yatırım fonu ve enerji sektörleri, yatırımcısına enflasyonun üzerinde bir getiri sağlıyor.

Enerji: ConocoPhillips (COP)

Bağımsız petrol arama ve üretim şirketinin hisseleri, bu yıl şu ana kadar 66% yükselirken, artan enerji fiyatlarıyla, analistler ConocoPhillips konusunda son derece iyimser. S&P Global Market Intelligence’a göre, ConocoPhillips hissesi için on altı analist Güçlü Al (Strong Buy), sekizi Al (Buy) ve dördü Tut (Hold) notu veriyor.

Bunun arkasında tabi ki şirketin güçlü finansal performansı ve 2022 için verdiği güçlü vaatler var.

Sağlık: IQVIA Holdings (IQV)

IQVIA, sağlık sektöründeki sorunlara teknolojik çözümler getiren şirketlerden biri. Şirket, 42 milyar dolarlık piyasa değeriyle yaşam bilimi ve ilaç geliştirme gibi alanlar üzerinde çalışıyor. IQVIA ayrıca hasta bakımında faaliyet gösteren şirketlerin veri toplamasına ve analiz etmesine ve bu verileri pazara yeni ürünler sunmak için kullanmasına destek oluyor.

Pandeminin en etkili olduğu yıl olan 2020’de de kârını korumayı başaran şirket, esasen 2016’da Quintiles ve IMS Health şirketlerinin birleşmesinden bu yana yükselişte.Ve buna, BofA Securities analistleri de katılıyor. BofA analisti Derik de Bruin, IQVIA’yı şöyle değerlendiriyor:

“Temel faaliyet hızlanıyor ve klinik deneyler piyasası daha merkeziyetsiz br hale geldikçe ve gerçek kanıtlara odaklandıkça, bilgi teknolojisine yapılan yoğun yatırım karşılığını veriyor. Yönetimin (IQVIA’nın) 2022-2025 hedefleri beklentilerimizi aştı ve şu an COVID-19 ile ilgili ters rüzgarlara ve enflasyonist baskılara rağmen 2019-2022 seviyelerinin üzerinde.”

Tüketici Ürünleri: Mondelez International (MDLZ)

Ağırlıklı olarak atıştırmalık ürünleriyle tanınan ABD’nin çok uluslu şirketlerinden Mondelez International, 86 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.

Şirketin hisseleri, 2022’de şimdiye kadar enflasyona karşı korumalı pozisyonunu korudu. Ekim 2021’den bu yana S&P 500’de görülen 4%’lük kayba karşılık Mondelez hisseleri 9%’a yakın yükseldi.

Şirket finansal açıdan 2021’de iyi bir yıl geçirdi. 2021 net kârı yıllık 20,9% artışla 4,30 milyar dolara ulaşan şirketin hisse başına kârı ise 3,06 dolara ulaştı. 2021’de Mondelez yatırımcılarınıda memnun etti ve hissedarlarına ödenen toplam getiri 3,9 milyar dolar oldu.

Yatırım gurusu Warren Buffet’ın da portföyünde hissesini bulundurduğu şirket, yılı büyük kayıplar vermeden tamamlasa da artan enflasyona karşı bazı önlemler aldı. Mondelez CEO’su Dirk Van de Put, CNBC’ye yaptığı açıklamada şirketin maliyet enflasyonunda bu yıl artan emtia fiyatları ve ulaşım sıkıntıları sebebiyle 6%’lık bir artış beklendiğini söyledi.

Kaynaklar:

Fool.com – Inflation Stocks

Kiplinger – Inflation Stocks

Kiplinger – Consumer Staples

 

Söz konusu yazı, Midas Blog’da yayımlanmıştır. Yazının orjinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla