Anasayfa » Demir-Çelik sektörü piyasa tahmini (Eurometal, Goldman Sachs)

Bu gönderiyi paylaş

Raporlar / Reel Sektör / Sektör Analizi

Demir-Çelik sektörü piyasa tahmini (Eurometal, Goldman Sachs)

1. HRC fiyatları 2021 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren düşmeye devam ediyor. 2021 yılının Eylül ayında 1940 dolar civarında olan HRC, şu an vadeli piyasada 800 dolar civarında işlem görüyor.

2. Şüphesiz ki bu durum demir-çelik şirketlerinin kar miktarını etkiliyor. Aşağıdaki grafikte dünyanın farklı bölgelerinde önde gelen demir-çelik üreticilerinin faiz, vergi ve amortisman öncesi kazancı (EBITDA) yer alıyor. Buna göre ilgili firmalar için kar miktarı en yüksek dönem yaklaşık 20.000 $bn ile 2021 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşmiştir. 2022 yılının ikinci çeyreğinde kayda değer bir düşüş olmasa da, özellikle dördüncü çeyrek için 10.000 $bn EBITDA tahmini ile yarı yarıya bir düşüş beklentisi mevcut.

3. Aşağıdaki grafikte Avrupalı demir çelik üreticilerinin 2022 yılı FAVÖK marjı yer alıyor. Buna göre Temmuz ayında marjlar yaklaşık %15 kadar gerilemiştir.

4. HRC fiyatları 1940 dolar seviyelerinden  800 dolar seviyelerine kadar geriledi ancak piyasa beklentisi düşüşün 2023 yılı boyunca da devam edeceği yönünde. Piyasa tahmini 2023 yılının Aralık ayında HRC fiyatlarının 550 dolar olması yönünde. Bu da düşüşün aşağı yönlü olarak %25-30 daha devam edebileceği anlamına geliyor.

Konuyla bağlantılı olarak Eurometal isimli haber kaynağına konuşan bir üretici şu ifadeleri kullandı: “Fiyatlar ucuz olabilir ancak stoklar çok şiştiği için kimsenin satın alma imkanı yok. Artan üretim maliyetlerinde fiyatların da artması gerekiyor ancak mevcut talep seviyelerinde bu mümkün değil. Tüketicilerin yeterli satın alma gücü yok. Konut piyasası için de otomotiv piyasası için de durum benzer”.

5. Aşağıdaki grafikte bölgelere göre kapasite kullanım oranı yer alıyor. Avrupa ve Karadeniz bölgesindeki düşüş dikkat çekici. Avrupa’da artan enerji maliyetlerinin düşüş de etkili olduğu, Karadeniz bölgesinde ise mevcut savaşın etkili olduğu yorumu yapılabilir.

6. Fiyat ve FAVÖK oranındaki düşüşe rağmen en büyük 5 üreticinin ton olarak ürettiği demir cevherinde düşüş beklenmiyor.

7. Son olarak aşağıdaki grafikte, dünyanın farklı bölgelerindeki önde gelen üreticiler için Goldman Sachs tarafından yayımlanmış hedef fiyatlar yer alıyor. 20 firmadan 9 tanesi için “AL” önerisi verilmiş. Bunlardan EREGL, 32 TL hedef fiyat, %19 prim potansiyeli ile “AL” önerisi verilenler arasında yer alıyor.

 

*Söz konusu içerik, Eurometal, Steel Industry News ve Goldman Sachs sektör raporunda yer alan bilgilerden derleyerek oluşturulmuştur.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla