Anasayfa » NAHB: Konut resesyonuna giriyoruz. Moody’s: Fiyatlar düşmeyebilir (Yahoo Finance)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

NAHB: Konut resesyonuna giriyoruz. Moody’s: Fiyatlar düşmeyebilir (Yahoo Finance)

Konut sektörü, Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği’nin (NAHB) son raporuna göre, olağanüstü derecede zayıf görünüyor. NAHB CEO’su Jerry Howard Bloomberg’e verdiği röportajda konut sektörü için “Bir durgunluğa giriyoruz” ifadelerini kullandı.

Konut sektörü, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana her durgunluğa öncülük ediyor

Konut sektörü, Amerikan ekonomisinin ayrılmaz bir parçasıdır. NAHB’ye göre, konut faaliyetleri her yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) % 15 – % 18’ine katkıda bulunuyor. Dolayısıyla, sektördeki yavaşlama, ekonominin geri kalanını aşağıya çekiyor.

Howard’a göre, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana her durgunlukta, konut sektörünün yavaşlaması rol oynadı.

Derneğin son raporu, alıcıların ve inşaatçıların her ikisinin de piyasadan çekildiğini ve bunun da yaklaşan durgunluk için öncü bir gösterge olarak kabul edilebileceğini gösteriyor. İnşaatçılar, arz ve talep yönünden baskıyla karşı karşıya.

Talep cephesinde, potansiyel ev alıcıları piyasadan çekildi. Mevcut konut satışları Haziran ayında %5,4 düştü. Bu arada, artan faiz oranları nedeniyle borçlanma kapasitesi kısıtlandı. Ortalama konut kredisi faiz oranı artışı, son 35 yılın en hızlı artışı oldu. 15 yıllık sabit faizli bir konut kredisi, % 2,2 seviyelerinden % 4,8 seviyelerine hızlı bir şekilde geldi. Bu durumlar, talebi azalttı.

Öte yandan, tedarik zinciri ve işçilik maliyeti kaynaklı olarak yeni ev inşa etme maliyeti artmaya devam ediyor. NAHB anketine göre, ev inşaatçılarının piyasa duyarlılığı Haziran ayında 12 puan düştü.

Tehlikeli bir durum

Howard, hem talep hem de arz yönlü faktörlerdeki temel zayıflığın “tehlikeli bir durum” yarattığını söyledi. Konut sektörü tarihsel olarak ekonomiyi sadece durgunluğa sürüklemekle kalmadı aynı zamanda ülkeyi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana her durgunluktan çıkardı. Bu sefer iyileşme daha yavaş olabilir.

Endüstriyi rahatsız eden işgücü eksikliği ve tedarik zinciri kesintilerine kolay bir çözüm yoktur. Bu sorunlar devam ederse, ekonomik toparlanma daha uzun sürebilir. Howard, düzenleyicilerin büyümeyi yeniden canlandırmak için dâhil olmaları gerektiğine inanıyor.

Resesyon ev fiyatlarının düşeceği anlamına gelmez

Konut aktivitesinin düşmesi, konut fiyatlarının da düşeceğini garanti etmez. 2008’deki konut kredisi krizi bir aykırılıktır. Sapmadır. Tarihsel olarak bakacak olursak ev fiyatları inanılmaz derecede yapışkandır. Ev satıcıları kafalarındaki fiyata mümkün olduğunca uzun süre tutunurlar. Çoğu durgunluk sırasında bile, ev fiyatları düşeceğine daha da yükselir

Fortune, Moody’s Analytics verilerine göre bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmacılar, 2022’nin dördüncü çeyreği ile 2024’ün dördüncü çeyreği arasında 414 bölgesel konut piyasasında konut fiyatlarının nasıl değişeceğini hesapladı.

Moody’s Analytics tahmin modeline göre, 414 konut piyasası içerisinde, 210 piyasada, önümüzdeki iki yıl içinde konut fiyatları düşebilir. Buna karşılık, 204 piyasada, önümüzdeki iki yıl içinde konut fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla