Anasayfa » ANALİZ: Konut fiyatları %20’ye yakın düşüş gösterebilir (CNBC)

Bu gönderiyi paylaş

Gayrimenkul / Sektör Analizi

ANALİZ: Konut fiyatları %20’ye yakın düşüş gösterebilir (CNBC)

Dallas Federal Rezerv Bankası’nın araştırmasına göre, Amerika’daki konut fiyatları, %20’ye kadar düşebilir. Araştırmaya göre, konut kredileri faiz oranlarındaki artış, konut satın alma maliyetini önemli ölçüde arttıyor.

Grafik: ABD’de sene başından bu yana konut kredisi faiz oranları

Sene başında yıllık %2.65, aylık ise yaklaşık %0.22 olan konut kredisi faizler; güncel durumda yıllık %7.08, aylık ise yaklaşık %0.59 bandında seyrediyor. Ulusal Emlakçılar Birliği’ne göre ABD’de ulusal ortalama konut fiyatı 398.500 USD tutarındadır.

Bu durumda yılın başında %0.22 faiz oranından 398.500 USD için kullanılan konut kredisinin aylık taksiti 1.600 USD olarak hesaplanmaktadır. Aynı kredi için taksit tutarı, bugünkü %0.59 faiz oranından ise 2.670 USD olmaktadır. Yani ortalama bir konut için ödenen taksit tutarı yaklaşık %66 oranında artmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri için, 2021 yılına göre ortalama kazanç tutarı aşağıdaki şekildedir.

Grafik: ABD’de 2021 yılına göre ortalama kazanç tutarı

Ortalama bir konut için çekilen kredi taksit tutarı yıllık ortalama kazanca bölündüğünde aşağıdaki gibi bir sonuç çıkmaktadır.

Grafik: ABD’de yıllık konut taksit miktarının ortalama gelire oranı

Bu durumda kırmızı işaretli alanda gösterildiği şekliyle, hane halkının %36,5’lik diliminin ortalama bir konut için bile konut kredisi taksiti ödemesinin oldukça zor olduğu görülmektedir.

Pantheon Makroekonomi Baş Ekonomisti Ian Shepherdson da, bu yılın başlarında konut fiyatlarında Dallas Fed Başkanına benzer bir düşüş öngördü.

Dallas Fed ekonomisti Martínez-García, kötümser bir senaryo altında konut fiyatlarının %15 ile %20 arasında düşebileceğini ifade etti. Bu senaryo gerçekleşirse kişisel tüketim harcamalarının da %0.5 ile %0.7 arasında düşmesi bekleniyor. Bu yüzden, Martínez-García, Fed’in aşağı doğru bir konut fiyatı sarmalını başlatmadan enflasyonu düşürme politikasını çok dikkatli şekilde yönetmesi gerektiğini ifade etti. Çünkü konut piyasasındaki durgunluk ekonominin genelini etkileyerek durgunluğu derinleştirebilir.

Grafik: ABD’de 2006-2022 yılları arasında konut fiyatları

NAR Baş Ekonomisti Lawrence Yun ise, gelecek yıl konut satışlarının% 7 oranında düşeceğini tahmin etti, ancak medyan konut fiyatlarının % 1 artmasını beklediğini söyledi. Lawrence Yun, fiyatlarda bir düşüş beklemiyor çünkü konut stoklarının sınırlı olduğunu, alıcıların hala birbirleri ile rekabet ettiğini işaret ediyor.

 

 

*Söz konusu içerik, CNBC, CBS News ve Yahoo Finance haber kaynaklarından alıntılanarak, ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla