Anasayfa » ANALİZ: FTX iflası ve CEO Bankman-Fried’ın konuyla ilgili görüşleri (New York Times – USNews)

Bu gönderiyi paylaş

blockchain / Kripto Para

ANALİZ: FTX iflası ve CEO Bankman-Fried’ın konuyla ilgili görüşleri (New York Times – USNews)

Şirket iflası

Sam Bankman-Fried, kısa süre içinde servetinin çoğunu kaybetti. 32 milyar dolarlık şirketi FTX iflas etti.

S.E.C. ve Adalet Bakanlığı FTX’in milyarlarca dolarlık fonlarının CEO Fried’ın kurduğu Alameda Research için kullanılıp kullanılmadığını araştırıyor. Soruşturma, FTX’in, Alameda Research’teki pozisyonları finanse etmek için müşterilerin mevduatlarını kullanmış olabileceği ihtimaline odaklanıyor.

Geleneksel piyasalarda, aracı kurumlar, müşteri mevduatlarını, şirket varlıklarından ayırmak durumundadır. Takas ve saklama hizmeti, farklı kuruluşlarca sağlanır. Bu konudaki ihlaller de denetim ve gözetim mercilerince takip edilir. Merkeziyetsiz finans da ise takas ve saklama hizmetleri ile ilgili düzenlemeler yeni çıkmaya başlıyor. Sistemin bu konuda yolun oldukça başında olduğu söylenebilir.

FTX’in iflası, kesinlikle son yılların en karmaşık iflas davalarından biri olacak. Şirket, 100.000’den fazla alacaklısı olduğunu raporladı. İlgililer, hangi alacaklının neye sahip olduğunu ve tam olarak ne kadar borcu olduğunu çözmenin aylar süreceğini bildirdi.

Yönetimdeki zayıflıklar

CEO, kripto şirketlerine yatırım yaparak bir satın alma çılgınlığı gerçekleştirirken yeteri kadar personelle bilgi paylaşmadı. Kendisine şirketin çok fazla genişlediği ve daha fazla personel istihdam etmesi gerektiği söylendiğinde ise önerilere direndi.

Bankman-Fried, şirketinin, en büyük rakipleri Binance ve Coinbase’den çok daha küçük, 300 kişilik bir personelle çalışmasının gurur verici olduğunu ifade ediyordu.

Risk sermayesi şirketlerinin şirkete yaptığı milyarlarca dolarlık yatırıma rağmen, yönetim kurulunda temsilleri bulunmuyordu.

Konuyla ilgili bilgi sahibi 4 kişi, Bankman-Fried’ın, Bahamalar’da küçük bir meslektaş grubuyla çalıştığını ifade ediyor.

Risk Grubu Şirket: Alameda

Alameda ve FTX arasındaki ilişki, Bay Bankman-Fried’in çöküşünün kökeniydi.

Alameda, Caroline Ellison tarafından yönetiliyordu ancak Bankman-Fried şirketin iç işleyişine ilişkin karar alma süreçlerine katkıda bulunuyordu. Zaman zaman, iki firma arasında çok fazla bir güvenlik duvarı olmadığı görülüyordu.

Bankman-Fried, FTX’i 2021’de Bahamalar’a taşıdı ve böylece Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal olmayan riskli ticaret seçeneklerini kullanabildi.

Sonrasında, Alameda ve FTX, Bahamalar’da Albany tatil beldesinde, ufak bir binada yönetilmeye başlandı.

Konuyla ilgili iki kişi, Alameda’nın yöneticisi Caroline Ellison ve Bankman-Fried’ın romantik ilişki içerisinde olduklarını ifade ettiler.

CEO Bankman-Fried’ın konuyla ilgili görüşleri

Bankman-Fried şirketin çöküşüyle ilgili birçok konuda pişmanlık duyduğunu belirtti. CEO, sanılanın aksine uykularının kaçmadığını öne sürdü.

Bankman-Fried, Alameda Research firmasının FTX’te büyük bir “marj pozisyonu” biriktirdiğini, bunun da esasen borsadan borç almak olduğunu söyledi. CEO, marj pozisyonu için “Düşündüğümden çok daha büyüktü ve aslında aşağı yönlü risk çok önemliydi. Yaptığım şeye biraz daha konsantre olsaydım, daha kapsamlı olabilirdim. Risklilik tarafında neler olup bittiğini yakalayabilirdim” ifadelerini kullandı.

CEO, pozisyonun büyüklüğünün milyarlarca dolar olduğunu söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

Bankman-Fried, küçük bir ekibe aşırı bağımlı olarak çalışıp çalışmadığı sorulduğunda, yakın meslektaşlarından oluşan çevresinin yaklaşık 15  kişiden oluştuğunu söyledi. CEO, “Gerçekçi konuşmak gerekirse, kimsenin 15’ten fazla kişiyle yakın temas ve yakın iletişim kurabileceğini sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Bankman-Fried, Alameda Research CEO’su Caroline Ellison ile aralarındaki romantik ilişkiye dair iddiaları artık böyle bir ilişki içerisinde bulunmadığını söyleyerek cevapladı. Bu konuda daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

 

 

*Söz konusu içerik, New York Times ve USnews isimli haber kaynaklarından çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla