Anasayfa » Piyasa bozuluyor ancak kripto varlıklara para girişi sürüyor (Financial Times)

Bu gönderiyi paylaş

blockchain / Kripto Para

Piyasa bozuluyor ancak kripto varlıklara para girişi sürüyor (Financial Times)

İngiltere’nin en büyük varlık yönetim şirketlerinden Abrdn, İngiltere’de regülasyonlara uygun tek dijital menkul kıymetler borsası olan Archax‘ın hissesini satın aldı. (Abrdn, 2021 itibariyle 535 milyar sterlin büyüklüğünde varlık yönetiyor. Dünya çapında 5.000’den fazla çalışanı ve 1 milyondan fazla hissedarı mevcut.)

Londra merkezli ilk dijital menkul kıymetler borsası olan Archax, yaptığı açıklamada, en büyük dış hissedarının Abrdn olduğunu söyledi. Söz konusu hisse alımı, Abrdn varlık yönetim şirketine, yönetim kurulunda temsil edilme hakkı sağlayacak.

Geleneksel finansman kuruluşlarının dijital menkul kıymetlere yönelmesi bir süredir dikkat çekiyor.

Son zamanlarda yaşanan gelişmeler

a. Dünyanın en büyük varlık yöneticilerinden BlackRock 11 Ağustos tarihinde resmi web sitesinden yaptığı açıklamada, kurumsal müşterileri için bir Bitcoin fonu başlattığını duyurdu.(Black Rock, Ocak 2022 itibariyle10 trilyon ABD doları tutarında varlık yönetmektedir. )

BlackRock yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Dijital varlık piyasasındaki keskin düşüşe rağmen, kurumsal müşterilerimizin bu varlıklara verimli ve masrafsız bir şekilde erişim sağlayacakları konusunda ilgisini görüyoruz.”

b. The Charles Schwab Corporation, kripto odaklı ETF’ini duyurdu. Şirket tarafından yapılan basın açıklamasına göre ilk ETF, 4 Ağustos’da New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başlayacak. (Charles Schwab, 8,5 trilyon ABD dolarının üzerinde varlık yönetmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük 7. bankacılık kurumudur.)

c. Yaklaşık beş yıldır dijital varlık saklama hizmetleri sunan Fidelity, Nisan ayında emeklilik fonları arasında bitcoin tercihi ekleyeceğini duyurdu. Yeni Bitcoin emeklilik yatırım planı, yılın ilerleyen aylarında kullanıma açılacak. Wall Street Journal’ın haberine göre Fidelity ile ilişkili 23 binin üzerinde şirket,emeklilik fonlarında Bitcoin’i tercih edebilecek. Birikim hesaplarında BTC’ye yer ayırma teklifi çalışanların onayını alırsa, hesap sahipleri portföyünün yüzde 20’ye kadarını Bitcoin’e ayırabilecek. (Fidelity, 1946 yılında kurulmuştur. Aralık 2021 itibariyle 11,3 trilyon ABD doları tutarında varlık yönetmektedir. )

Değişen Dünya

Dijital varlıkların, kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri, Kasım ayında yaklaşık 3,2 trilyon dolardan 1 trilyon doların altına düşmüştü. 2.2 trilyon dolar acımasızca yok olmuştu. Yeni dijital teklifler ve girişimler, bu gelişmelerden sonra ortaya çıkmaya başladı.

BlackRock’un kurucusu Larry Fink, 2017 yılında “Bitcoin size dünyada kara para aklama için ne kadar talep olduğunu gösteriyor” diyerek, şüphelerini dile getirmişti.

DA Davidson’da kıdemli araştırma analisti olan Chris Brendler, “Büyük varlık yöneticileri, yıllardır neredeyse alay konusu olan dijital varlıkları, gerçek bir yatırım olarak görmeye başlıyor. Bunun önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Yatırımların iki sebebi mevcut

Charles Schwab’ın yetkilisi David Botset, “Spekülatif bir yatırım olduklarını biliyoruz, ancak bunu uzun vadeli bir trend olarak belirledik” dedi.

Abrdn’de anlaşmanın sonuçlandırılmasında etkili olan ismi Russell Barlow, “Bizim görüşümüz, bir sonraki büyük gelişme, elektronik ticaretten dijital borsalara ve dijital menkul kıymetler yoluyla ticarete geçiş olacağı yönünde” dedi. “Başlangıçta orada olmak bizi gerçekten güçlü bir konuma getirecek.”

 

*Söz konusu yazı, “Asset managers bet big on crypto despite market rout” ismiyle Financial Times’da yayımlanmıştır. Söz konusu içerik çeviri yapılarak derlenmiştir.

(Sosyal ParaAnaliz)

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla