Anasayfa » ANALİZ: Alman mühendisler 2022 yılı için endişeli

Bu gönderiyi paylaş

Raporlar / Reel Sektör / Sektör Analizi

ANALİZ: Alman mühendisler 2022 yılı için endişeli

Ukrayna savaşının bir sonucu olarak yüksek enflasyon, artan enerji fiyatları ve belirsizlikler, 2022’nin ilk çeyreğinde Doğu Alman makine ve tesis mühendisliğindeki havayı bulandırıyor. Endüstri derneği VDMA‘a göre, ortalama kapasite kullanımı neredeyse %90 ancak 2021’in son çeyreğine göre olumlu beklentide olan şirketlerin oranı %14 kadar düştü.

Belirsiz Durum

VDMA tarafından Mart sonu/Nisan başında 350 üye arasında gerçekleştirilen yeni bir ankete göre, 2021’in sonunda şirketlerin %83’ü ekonomik koşullarını “çok iyi” veya “oldukça iyi” olarak değerlendirirken, 2022 yılının ilk çeyreğinde bu oran %69’a indi.

VDMA Regional Association East’in Genel Müdürü Oliver Köhn, “Şirketlerin sipariş defterleri genellikle dolu. Ancak Ukrayna’daki savaş şimdiden damgasını vuruyor. Belirsiz durum, müşterilerin yatırım yapmaya daha az istekli olduğu anlamına geliyor. Buna ek olarak, savaş mevcut tedarik ve lojistik sorunlarını daha da kötüleştiriyor ve malzeme ve nakliye maliyetleri daha da artıyor,” ifadelerini kullanıyor.

Şu anda iyi bir doluluk

Şirketler, 2022 yılının ilk çeyreğinde kapasitelerini ortalama yüzde 88,9 oranında kullandı. Bu değer, önceki çeyreğin %1 altında ve son iki yılın en yüksek ikinci değeri.

Doğu Alman makine üreticilerinin %62’si 2022’nin ikinci çeyreğinde olumlu bir sipariş durumu bekliyor. İlk çeyrek için bu oran %90 idi. Öte yandan, her üç şirketten iyi biri, kısa vadeli iş fırsatlarının geçmişe göre daha da kötüleşmesinden korkuyor.

Yüzde 46’sı kendi iş durumlarının “oldukça iyi” veya “çok iyi” gelişeceğini varsayıyor. Ancak şirketlerin yarısından fazlası (%54) 2022’de genel durumun kötü olmasını bekliyor.

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla