Anasayfa » FİNANSIN KARANLIK YÜZÜ – BEYAZ

Bu gönderiyi paylaş

Genel

FİNANSIN KARANLIK YÜZÜ – BEYAZ

“Bir iş yapalım, çok kârlı bir iş olsun ama toz işi olmasın.” Eski bir uyuşturucu tüccarının ağzından çıktı bu laflar.  Toz işindeki kâr oranlarını duyduktan sonra hangi işi önerirseniz önerin bu insan dönüp dolaşıp toz işine geri dönecektir…

Danışmanlık faaliyetleri sırasında her türden insanla karşılaşmak mümkün. Kimisi tövbe etmiş ve yasal yoldan yeni işler yapmak istiyor, kimisi eski işlerini ve kazançlarını yasallaştırmak istiyor.

Pablo Escobar Gaviria! 1993 yılında ölmesine rağmen günümüzde herkes hâlâ kendisini tanıyor. Kızı üşümesin diye yaktığı milyon dolarlar hikayesini herkes biliyor. Servetinin toplam değeri ve nerede olduğu hâlâ araştırılıyor.

Yaşayan ve bilinen en büyük uyuşturucu baronu Joaqin Guzman yani takma adıyla “El Chapo”. Bu baronlar o kadar güçlü kişiler  ki ISIS gibi gerçekten silahlı güce sahip örgütleri karşılarına alabilmekte ve tehdit edebilmektedir.

Uyuşturucu ticaretini ve buradan elde edilen paraları farklı kategorilere bölmek mümkün. Para kazanmanın en kolay yollarından biri olduğu için terör grupları ve terör ülkelerinin en büyük finansman kaynağını ot ve toz ticareti oluşturuyor. Suriye, Irak, Afganistan, Latin Amerika, Kuzey Afrika… Üretim yerleri, terörizmin olduğu bölgeler olsa bile müşteriler Kuzey Amerika ve Avrupa’da oluyor. El Chapo’nun ISIS liderini tehdit etmesinden anlayacağımız üzere bu pazarda bir bölge karteli söz konusu. Latin Amerika’da üretilen ürünler Kuzey Amerika’da; Orta Doğu ve Asya’da üretilen ürünlerse Avrupa’da alıcı buluyor. Lojistik ve güvenlik sebepleri nedeniyle kabul edilebilir ve mantıklı bir bölüşme.

Popüler kültüre konu olan ve insanların en çok ilgisini çeken grup genelde uyuşturucu baronları oluyor. Bu insanların hayat hikayeleri, yaptıkları işler sanki büyük başarılarmış gibi filmlerle ve dizilerle kötü örnek oluşturuyor. İnsanları çeteleştirmeye ve birer suç örgütleri haline getirmeye başlıyor. İnsanlara cesaret vererek sizde başarabilirsiniz düşüncesi oluşturuluyor.

Tüm bu grupların dışında ve belki de bu grupların hepsini kapsayacak kadar büyük finansın döndüğü grup bireysel olarak uyuşturucu ticaretiyle uğraşanlar… Tek başlarına veya küçük ekipler halinde oldukları için toplumun içinde rahat hareket edebiliyorlar. Kazançları baronlar kadar olmasa bile güçlerini kimi zaman baronlardan sağlıyorlar.

Bazı ülkelerde “soft drug” olarak geçen uyuşturucuların ticareti serbest. En meşhur ülke Hollanda… Hollanda sokaklarında gezerken bu ürünlerin satıldığı dükkanları görmek çok normal. Belirli bir sınıra kadar vatandaşlar evlerinde ot yetiştirebiliyor ve yetiştirdiği otunu içebiliyor ancak bunu kötüye kullanıp başkalarınada satış yapanlarda çok. İşte tam bu noktada “Finansın Karanlık Yüzü” ortaya çıkıyor…

Uyuşturucu piyasasındaki para nakittir ve bu piyasanın oyuncuları en fazla bireysel olarak uğraşan kişilerdir. Bu kişiler elde ettikleri nakit kazançları “bankacılık sistemine” sokmak ve hatta uluslararası olarak dolaştırmak istemektedirler. Bireysel ticaretten baronluğa yükselmek isteyenler, piyasaya gram olarak mal satmaktansa başka ülke veya bölgelerdeki kişilere kilo/paket olarak mal satmayı tercih etmektedir. Bu sayede çok daha hızlı bir nakit döngüsü sağlamakta ve daha az uğraşmaktadırlar.

Maalesef uyuşturucu maddeler, bunların üretimi ve ticareti içinde bulunduğumuz dünyada bir gerçektir. Bu konuda devletlerin ve uluslararası organizasyonların gerekli tedbirleri daha sıkı alması ve bu ticaretlerin parçası olmak istemeyecek devlet görevlilerini başa getirmeleri gereklidir.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla