Anasayfa » Bankaların İklim Değişimi ile Sınavı

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Bankaların İklim Değişimi ile Sınavı

Bankalar fosilleri aşamalı olarak kaldırmak için çok az şey yapıyor!

Göteborg Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, en büyük on uluslararası banka iklim değişikliği hakkında sadece kendi yarattığı etkilere odaklanmaktadır.

İklim ekonomisi uzmanı Åsa Löfgren’e göre Bankaların 2015-2019 yıllarına ait yıllık raporlarına bakıldığında büyük şirketlerin iklim değişikliğiyle ilgili çabalarını, binalarının elektrik tüketimini azaltmak gibi çabalarla sınırlı kaldığı görülüyor.

Fosil yakıt endüstrisinde daha fazla kar elde etme imkanı mevcut. Sektörde kullanılan sermayeyi değiştirme isteği güçlü görünmüyor. Bu yönde net taahhütler yok denecek kadar az.

Para konuşur

2020 yılında ilk on banka fosil yakıtlara 495,2 milyar dolar yatırım yapmıştır. En büyük on uluslararası banka  içerisinde en çok yatırımı JP Morgan ve Citigroup yaptı.

Löfgren, “Bir suçun faillerini bulmak için parayı takip etmek gerekiyorsa, finans endüstrisinde fosil yakıtlara ayrılan para ne anlama geliyor?”  ifadelerini kullanıyor.

Yeni kurallar gerekli

Uzmanlar bankalara iklimle ilgili finansal açıklamaların yanında iklim etkilerini hedeflemesini tavsiye ediyor. Ancak bankaların iklim etkilerini kredi finansmanıyla ilgili olarak kolayca karşılaştırılabilmesi için net kurallara ihtiyaç vardır.

 

Pressetext’de 28.02.2022 tarihinde yayımlanan “Banken tun wenig für Ausstieg aus Fossilen” isimli yazıdan çeviri yapılarak derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla