Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Ekonomi

Rus oligarkların parası nerede? Dubai’ye mi gitti? (Financial Times)

“Rusya’nın kapitali nerede?”

Vladimir Putin’in Ukrayna’ya açtığı savaş ikinci ayını doldururken Rus parasının bu kadar az bir miktarının İsviçre’de olması çok dikkat çekici. Tarafsız ve gizemli İsviçre’nin Putin oligarklarının hazinesi olduğu varsayılıyordu. İsviçre, bu konuda rakipsiz gibiydi.

İsviçre hükümeti Rus oligarklara karşı dünyada toplam 900 civarı kişiyi kapsayan yaptırımları uygulasa da şu ana kadar İsviçre’de dondurulan Rus varlıklarının tutarı sadece 8 milyar dolar. Yaptırıma tabi paranın ne kadar düşük olduğunu göstermek için belirtmekte fayda var: İsviçre Bankerler Derneği’nin tahminine göre Rusların İsviçre bankalarında 160-205 milyar dolar var.

Varlıkların kime ait olduğunu çözmek çok zor

İsviçre Federal Ekonomi Müsteşarlığı (SECO) kıdemli yetkilisi Erwin Bollinger geçen ay verdiği brifingde “Varlıkların fiilen kimin kontrolünde olduğunun tespiti çok zor” ifadelerini kullandı.

Büyük uluslararası bankalar bir an önce yeni düzene uyma ve kuralları en sıkı haliyle yürürlüğe koyma telaşı içinde.

Bankalara göre yarın Amerikalı yetkililerle ters düşüp zarar görmek pahasına bugün Rus müşterilerin parasına göz yummak mantıklı bir tercih değil.

Cenevre kökenli bir bankere göre yaptırım sorununun iki boyutu var:

  • Birincisi, varlıklar çoğu zaman doğrudan müşterinin adına görünmüyor. Bu konudaki yasal karışıklık illa kötü niyetli değil ve paranın birden fazla aile ferdine sahip olduğu durumlar için masum bir işlev görüyor.
  • İkincisi, para nadiren İsviçre’deki kuruluşlarda tutuluyor.

Para offshore hesaplarda

Zürih’te başka bir banker ise şöyle açıklıyor: “Müşterilerimize yıllardır İsviçreli tröstleri kullanmamalarını öneriyoruz. Bunun sebebi siyasi değil; sadece o kadar pratik olmaması. Bütün para offshore hesaplarda.”

Bu kadar yarı-masum açıklama yeterli. Kötü tarafta neler var? Batı’nın paranızın peşine düşebileceğini fark etmek için daha ne kadar haber gerekiyordu? Rusya’nın risk altındaki oligarşisinin Kırım işgalinden bu yana hazırlanmak için dört yıldan fazla zamanı oldu.

Neticede tarihsel olarak Cenevre ve Zürih’i takas merkezi olarak kullanmış Rus zenginlerin dolgun ücretli İsviçreli avukatları ve bankerleri harekete geçmekte gecikmediler. Servetler,  akrabalara, karanlık tröst yapılarına ya da büsbütün yurt dışına taşındı.

“Hepsi Dubai’ye gitti!”

Cenevreli banker bu servet akışı için “Hepsi Dubai’ye gitti!” diye şaka yapıyor. Elbette İsviçre bankaları bu büyük servet kaçırma olayına dair hayati bilgi ve istihbarata sahip. Ama İsviçre’de hala yürürlükte bulunan ve milli gurur kaynağı olarak görülen bankacılık gizlilik yasaları sebebiyle bankaların kanun güçlerine faydası yok.

 

*Söz konusu yazı tarafından Financial Times için kaleme alınmıştır. İçerik paraanaliz için tercüme edilerek derlenmiştir.

 

İlgili Haberler:

Kremline yakın isim: Rusya için alışılmış dış politika sona erdi

Bu dönemde fon yönetiminde gerçek pilotlar olmalıdır

Telegram’dan kripto para desteği

Moskova: Her 8 ticari emlaktan biri yabancılara ait

 

Bu gönderiyi paylaş