Enerji krizi ve Ukrayna savaşı petrol fiyatlarını yükseltti. Petrole artan talep ve rafineri eksikliği önümüzdeki yıllarda fiyatların düşmesine engel olacak gibi duruyor. Yüksek fiyatlara en azından 2-3 yıl alışmamız gerekecek.
1. Petrol talebi artıyor
Pandemide dünyadaki hemen hemen tüm ülkeler ekonomilerini kapattı. Buna bağlı olarak, petrol talebi sıfırlanmıştı. Nisan 2020’de petrol fiyatları ilk kez eksi fiyatları gördü. Pandemi azaldıkça talep yeniden arttı ve yakında Corona öncesi seviyeleri geçecek.
Uluslararası Enerji Ajansı IEA, 2023’te küresel tüketimin günde 101,6 milyon varil olmasını bekliyor. Bu miktar, 2019’dakinden %2 daha fazla.
Bu yüksek tüketimin başlıca nedeni, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin korona ile ilgili ekonomik krize karşı bir önlem olarak başlattığı devasa ekonomik teşvik programları. Büyük yatırımlar aynı zamanda hammadde talebini de artırıyor.
2. Dünya daha fazla petrole hazır değil
BP ve Total gibi şirketler artık yeni petrol sahalarının geliştirilmesine yatırım yapmıyorlar. Küresel olarak, en büyük beş petrol şirketinin yatırımları 2013 ile 2022 arasında yarı yarıya azalarak yaklaşık 81,7 milyar dolara düştü ve bunun büyük bir kısmı yeni petrol sahalarına değil, yenilenebilir enerjilere veya diğer iş alanlarına yatırılıyor.
3. Mevcut petrol tesisleri bozuluyor
OPEC’in Mayıs ayında üretim hedeflerinin çok altında kalması Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin üreticilerden kaynaklanmıyordu. Bu ülkeler dışında birçok petrol üreticisi ülke fakir durumda ve ve pandemide ekonomik ve finansal olarak ağır darbe aldı.
Örneğin Nijerya, 2021’de 2020 yılına göre daha az petrol üretti. Bunun başlıca nedeni, gerekli bakım çalışmalarının yapılamaması ve petrol endüstrisinin etrafındaki altyapının – yollardan boru hatlarına ve liman terminallerine – yavaş yavaş bozulması.
Dünya Bankası bir Mayıs raporunda , “Nijerya yüksek petrol fiyatlarından henüz yararlanmadı,” diye yazdı . Bu durum, diğer birçok petrol üreticisi ülkede de benzerdir.
4. Yeterli rafineri yok
Ham maddenin benzin, motorin, ağır yağ veya diğer ürünler olarak pazarlanabilmesi için rafine edilmesi gerekiyor. Pandemide birçok eski ve verimsiz rafineri kapatıldı. Örneğin ABD pandemi öncesine göre günde bir milyon varil daha az petrol rafine edilebilir.
Bu da, petrol fiyatlarının düştüğü, ancak yakıt fiyatlarının yükseldiği tuhaf bir duruma yol açar.
5. Yenilenebilir enerjiye geçiş daha uzun sürecek
Artık dünya, petrol ve gaz gibi fosil enerjilerden uzaklaşma ve çok daha fazla güneş, rüzgar ve benzeri yenilenebilir enerjilere yönelme yolunda. Ancak var olan enerji krizi bu gelişmeyi yavaşlatıyor.
Almanya dahil birçok ülke, yüksek yakıt ve ısınma fiyatları nedeniyle yeniden fosil yakıtları sübvanse etmeye başladı.
Buna göre petrol, hayatımızda önceden planlanandan daha uzun süre önemli bir rol oynayabilir. Sonuç olarak talep ve fiyatların yüksek kalma olasılığı çok yüksek.
İlgili Haberler:
Almanya’nın doğalgaz krizi ve etkilenecek sektörler (Reuters)
Rusya ekonomisi neden hala çökmedi? Putin yıllardır bu ana hazırlanıyor (FORTUNE)
Küresel ısınma kendini ciddi ölçüde belli etmeye başlıyor (US Climate Prediction Center)