Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Sektör Analizi / Şirketler

Uzay Turizmi: Zenginler dünyadan kaçacak mı? (NY Times)

Jeff Bezos ve William Shatner gibi zengin adamları uzaya fırlatmanın bir anlamı var mı? ABD Hava Kuvvetleri siyaset bilimcisi Wendy Whitman Cobb, bu soruya “Evet” diye yanıt veriyor.

NASA’ya katkı sağlıyor

Geçtiğimiz on yılda Musk’ın SpaceX’i, Bezos’un Blue Origin’i, Northrop Grumman ve Yeni Zelanda merkezli ​​Rocket Lab gibi şirketler uzaya çıkma sektörünün büyük oyuncuları olmak için çabaladılar.

Daha önce şirketler uzay yolculuğu konusunda hep hükümetlerle  çalışmıştır ama bugünkü şirketler hevesli kişileri, uyduları ve kargoları uzaya taşımakla ilgileniyor.

Hükümetlerin uzay turizmi konusunda şirketleri düzenlemesi tartışma konusu. Whitman Cobb hükümetlerden ziyade şirketlerin uzay çalışmalarını daha ucuz ve daha kolay hale getirdiğine inanıyor.

Bu kulağa milyarderlerin “kaçış fantezileri” gibi geliyor.

Uzaya dair nihai hedefler turizmin çok ötesinde

Musk ve Bezos, dünyayı kirleten sektörleri uzaya taşımayı, Mars’ta uygarlık  kurmayı hayal ediyor.

ABD’nin 1960’lardaki Ay misyonları Sovyetler Birliği’ne üstünlüğünü kanıtlama amacı taşıyordu. Ancak bu uzay rekabeti, bugün kullandığımız küçük elektronik cihazların gelişimini teşvik etti ve sağlık teknolojisini geliştirdi. Ayrıca son on yılda ticari uzay seyahatlerinde görülen yükseliş, uzaya erişim maliyetini düşürdü ve küçük ölçekli uydular gibi teknolojiler ile Dünya’yı yukarıdan haritalandırmasını sağladı.

Bencil düşler hepimizin yararına olabilir mi?

Roket turizmi veya milyarderlerin uzay fantezileri hakkındaki tüm şüphelerimi canlı tutuyorum. Şirketler uzayda önemli rol oynarlarsa icatlarıyla topluma fayda sağlamak yerine kendilerine saklamayı tercih edebilirler. Uzay turizmi de çevreye zarar veriyor ve uzay yolculuğunun, ne kadar değerli olduğu da henüz belli değil. Kaldı ki faydalı teknolojilerin bile birçok zararı olduğunu biliyoruz.

Whitman Cobb ise bu şüphecilikle beraber heyecanı da hissetmemiz gerektiğini söylüyor. Çünkü şirketlerin ya da zenginlerin kurduğu bencilce düşler gelecek de hepimizin yararına olabilir.

 

*Söz konusu yazı, Shira Ovide tarafından New York Times için kaleme alınan yazıdan çeviri yapılarak derlenmiştir. Yazının orjinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş