Anasayfa » DeFi Sözlük 5

Bu gönderiyi paylaş

Genel

DeFi Sözlük 5

Validator:  Validator, blokzincir ağında kullanılan proof of stake mekanizmasının önemli bir parçasıdır. Proof of work sisteminde madencinin aldığı rolü üstlenirler ve cihazlar yerine blok ekleme ve doğrulama işlemlerini yaparlar. Blokzincir üzerindeki işlemler, yalnızca validator tarafından onaylandığında tamamlanmış olur. Yani, zincirin kilit halkasıdır.

DApp: Kısaltması DApp olarak ifade edilen Decentralized Applications merkezi olmayan uygulamalardır.

DApp temelde dağınık bir şekilde oluşturulan internet uygulamalarını anlatmak amacıyla da kullanılır. P2P yani eşten eşe olacak şekilde çalışan uygulamaların tümü dApp olarak adlandırılır.

Anlamı;

Tek bir merkeze bağlı kalmak zorunda olmamak,

Tek bir sunucu yerine değişik sunucuların kullanılması,

Önemli kripto para projelerinde daha fazla veri akışı sağlanması,

Veri akışının yönetilmesine olanak tanıması,

Tüm verilerin ağlarda yedeklenmesi ve saklanmasıdır.

Layer 1: Bitcoin ve Ethereum gibi blok zincirlerinin ana yapısı layer 1, ana yapıya eklenen katmanlar (ana yapıyı değiştirmeden) üzerinde yapılan iyileştirmeler “layer 1 çözümü” olarak kabul edilir.

Bitcoin ve Ethereum gibi blok zinciri ağlarında yaşanan gecikmeler, bu ağların geleceği için bir tehlike teşkil ediyor. Bu nedenle mevcut sorunları aşmak için çeşitli çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor. Şayet direkt olarak ağların üzerinde değişiklik yapılırsa, buna layer 1 çözümü denir.

Layer 2: Layer 2, blok zincirinin ana yapısını değiştirmeden yapılan geliştirmeler anlamına gelir. Ana ağ olan layer 1 üzerinde değişiklik yapılmaz, üzerine eklenen yeni katmanda geliştirmeler yapılır. Ağdaki yavaşlık ve işlem ücretleri gibi ölçeklenebilirlik sorunları giderilir. Blok zincirinin ana ağı üzerinde değişiklik yapılmadığı için Layer 2 çözümlerine “zincir dışı blockchain çözümleri” denilmektedir.

 

NOT: Kaynaklar için terimlere tıklayınız.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla