Anasayfa » Açık Erişim, dezavantajlardan çok avantaj sunuyor

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Açık Erişim, dezavantajlardan çok avantaj sunuyor

TIB-Leibniz Teknoloji ve Doğa Bilimleri Bilgi Merkezi’nin tarafından yapılan yeni bir çalışmasının sonucuna göre, bilimsel yayınların ücretsiz olarak sunulması veya kısaca Açık Erişim, araştırmacılara dezavantajlardan çok avantaj sağlıyor.

Uzmanlar konuyla ilgili 318 bilimsel çalışmayı inceledi. Açık erişim, daha fazla kullanıma, daha profesyonel ve coğrafi olarak farklı bir izleyici kitlesine yol açar. Aynı zamanda, açık erişim yayınları, geleneksel olarak yayınlanan araştırma sonuçlarından ve yayın sürecinden daha fazla bilgi aktarımına katkıda bulunur.

David Hopf’a göre açık erişim yardımı ile makalelerin sunulması, kabul edilmesi veya yayınlanması arasındaki süre, daha kısa hale gelir.

Daha sık atıf yapılan yayınlara bakıldığında ücretsiz olarak erişilemeyen yayınlardan olduğu görülmüştür. Ampirik veriler olmamasına rağmen bu durum da avantaj olarak kabul edilebilir.

Yayın hizmetleri başkanı Marco Tullney, “Açık erişimin etkilerinin sonuçları, Alman bilimsel kuruluşlarının kendilerini  adadığı geniş kapsamlı bir açık erişim dönüşüm hedefinin doğru yol olduğunu gösteriyor” diye özetliyor.

 

TIB

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla