Anasayfa » KUR İLE MÜCADELE

Bu gönderiyi paylaş

Genel

KUR İLE MÜCADELE

2 Kasım 17:39 itibari ile 1 ABD doları 9,59 TL değerindedir. Son dönemde yapılan faiz indirimi sonrasında ve diğer politik olaylar sonucunda dolar/TL paritesinde ciddi bir yükselme gerçekleşti. Diğer ülkelerin merkez bankaları faiz oranlarını arttırırken veya herhangi bir oynama yapmazken Türkiye faiz oranını 200 baz puan geriye çekerek %16 seviyesine getirdi. Peki sizce bunun sebebi ne olabilir ?

Türkiye faiz oranlarını düşürerek iç talebi baskılamak, piyasayı canlandırmak, ithalata değil de ihracata ağırlık vermek isterken bir an kendisinin ithalata %66 bağımlı olduğunu unutmuş olmalı ki böyle bir politika yapabilsin.

PEKİ KUR FAİZE DOKUNMADAN NASIL DÜŞER ?

Her şeyden önce ülkedeki riskleri düşürmeliyiz. CDS primimiz 437 puandır. Ülke içindeki riskleri düşürdüğümüzde piyasalara güven gelir, olumlu beklentiler etkisiyle TL diğer para birimleri karşısında değer kazanır daha sonra ithal girdi maliyetlerinde düşüş olur ve piyasa fiyatlardaki artışların durulması ile birlikte yavaş yavaş istikrara geçer.

Bir başka çözüm yolu ise üretimdir. Yapısal reformlarla üretime yönelmeliyiz ve en önemli ithalat kalemimiz olan enerjiyi ise yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılamaya çalışmalıyız fakat bu bahsettiğim şey hemen olacak  bir iş değildir, uzun zaman isteyen bir durumdur.

Belki bu şekilde cari açığımızı kapatır ve istikrarlı bir ekonomiye geçiş yapabiliriz.

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla