Anasayfa » Bir Sosyal Paylaşım Platformu Olarak Paraanaliz

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Bir Sosyal Paylaşım Platformu Olarak Paraanaliz

Paraanaliz.com yaklaşık 8 yıldır faaliyette olan bir internet sitesi.

Ekonomi üzerine kimi yazılarıyla da oldukça “teknik” bir site…

İlk kurulduğu andan itibaren sadece bir takım haber ve yorumları okuyuculara iletmek için değil, okuyucuların, izleyicilerin katkılarını da site editörlerine ve birbirlerine sunabilmelerini amaçlayan bir yapıya sahipti.

Bu anlamıyla hibrit, melez bir yapı… Hem klasik bir site, hem Facebook, Twitter, Instagram gibi paylaşım platformu özelliği taşıyor.

Başlangıçta bu iki özellik eşit ve bütünleşikti. Sonraki dönemde (2013 sonrası) paylaşım platformu özelliğini bir sene kadar askıda tuttuk.  Yeni yazılım platformu ile daha gelişkin bir yapı oluşturduk bu sürede.

Henüz “Youtube yayıncılığı”nın bu kadar yaygınlaşmadığı dönemde sosyal.paranaliz’de üyelere özel video konferans ve tartışmaları başlattık. Buralarda üyeler  semineri, sohbeti, konferansı verenlerle sohbete katılabiliyor ve soru sorabiliyordu. Eğer üye ise…

Haliyle bu toplantılara 50 ila 200 arası insan kabul ediyor ve daha fazlasını almıyorduk.

Böylece katılan üyelerin çok daha rahat soru sorması ve cevap alabilmesine imkan tanınıyordu.

Bunun için kullandığımız “broadcast /yayın” platformu Youtube’un henüz çok gelişmediği dönemlerde (ve hâttâ şimdi için bile) daha gelişkin  niteliklere sahipti ve chat/sohbet özelliğiyle anında yazılı soru da sorulabiliyordu.

Aynı şekilde sosyal.paraanaliz’de üyeler kendilerine has (tıpkı Facebook grupları gibi) grup kurabiliyorlar, paylaşım yapıyorlar, birbirine mesaj gönderiyorlardı.

Facebook’tan farklı olarak ayrıca kendilerine ait bir blog da oluşturuyor ve  paraanaliz.com’un blog yazarı olabiliyorlardı. burada yazılan yazılar paraanaliz.com’un ana sayfasında “sosyal.paraanaliz’den gelenler” kısmında yayınlanıyor ve sadece üyelere değil bütün paraanaliz.com okurlarına ulaşıyordu.

Bu sürede gerçekten çok değerli konferanslar, paylaşımlar ve gerçekten çok ilginç blog yazıları kaleme alındı.

Bundan üç ay önce yurtdışındaki sunucu ve yedekleme sunucularımızın olduğu bina tümden yayınca ciddi bir sıkıntı yaşandı.

Reuters’ın haber yapacağı kadar büyük olan felaket sonucu 1-2 gün milyonlarca web sitesi ile birlikte paraanaliz.com da “offline” kaldı.

https://www.reuters.com/world/blaze-destroys-servers-europes-largest-cloud-services-firm-2021-03-10/

Teknik ekibimizin olağanüstü gayretleri sonucu paraanaliz.com derhal ayağa kalktı ve eski arşivinin tamamına yakınını da ayağa kaldırdı. Ufak tefek eksiklikler de hâlâ gideriliyor. Özellikle yurtdışındaki okuyucular ile yurtiçindeki “expat” yabancılar tarafından ilgiyle izlenen paturkey.com adlı İngilizce yayın yapan kardeş sitemiz de ayakta…

Fakat sosyal.paraanaliz biraz daha bekledi ve bu vesileyle teknolojisini de yenileyerek adeta yeniden kuruldu.

Ne demişler her şerde bir hayır vardır!

Paraanaliz grubunun bağlı sitelerimizden eğitim ve kitap satış sitemiz pamagaza.com da  en geç bir hafta sonra yeniden ayakta olacak.

Böylece grup, paraanaliz.com, kardeş siteleri ve sosyal.paranaliz gibi altdomain’leri ile yeniden yekvücut olarak faaliyetini sürdürüyor olacak.

SOSYAL.PARAANALİZ’İN ÖNEMİ

Grubun bütün faaliyetleri, kardeş site ve altdomainler içinde benim en önem verdiğim belki de sosyal.paraanaliz.com.

Peki niye?

Çünkü paraanaliz grubunu kuran ben ve Atilla Yeşilada dostumun baştan beri önemli bir hedefi vardı.  Türkiye’de doğru bilgi ve analizlerin kamuoyuna sadece hazırdan verilmesi değil, aynı zamanda o haber ve analizlerin yaratılmasında da genç ekonomistlerin, ekonomiyi sevenlerin, yatırım teknikleriyle ilgilenen her meslekten insanın aktif katkılarını mümkün kılmaktı o hedef.

Çağımızda hem ekonomi gazeteciliği hem de analizle uğraşan profesyonellerin hem görevi hem de ihtiyacıdır bunu yapmak.

O nedenle, iktisatla, yatırımla, teorisiyle pratiğiyle ilgilenen Cem Karaca’nın deyişiyle her yaştan gençler ve genç kalanların katkısına eskisi gibi ihtiyacımız var.

Gelin burada kendi blogunuzu, hâttâ kendi sayfanızı oluşturun.

İsterseniz ekonomiyle ilgili bloglar yanında, aynı zamanda kısa yorum ve ufak paylaşımlar yazın. Paylaşın, bütün üyeler görsün.

Her yaptığınız aktivite ile site size belli bir puan verecek.

Bu puanlarla sitedeki ücretli (örneğin kitap satışı veya eğitim gibi) aktivitelerden indirim alın. Az sayıdaki katılımcının kabul edileceği konferanslarda öncelik hakkı elde edin.

Kendiniz ve arkadaşlarınızla birlikte ilgi alanlarınıza has gruplar kurun. Mevcut gruplara katılın.

Bu kez PAsosyal’in hepsi de iyi eğitimli, çalışkan ve en önemlisi heyecanlı bir moderatör/editör grubu da var. Yani yalnız değişliz.

Bu gruptaki kardeşlerimle tanışmama vesile olan Paraanaliz.com köşe yazarı @VeriDelisi’ni bilhassa müteşekkirim.

Yeri gelmişken yeni bir faaliyetimizi de hatırlatarak yazıma şimdilik son vereyim.

Cuma günü yeni bir Youtube yayını olan İktisat Sohbetleri’ne başlıyoruz. İki iktisatçı belirli bir konuda kısa ve süratli bir tatlı sert tartışma yapacak.

Serinin ilk sohbeti Baki Demirel ve İlhan Döğüş hocalarımız arasında saat 21.00’de…

Bekleriz.

 

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla