Anasayfa » Andrew Hecht: Doğalgaz Piyasasında Oynaklık Devam Edecek, Piyasaya Yatırım Yapmak için Alternatifler

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Andrew Hecht: Doğalgaz Piyasasında Oynaklık Devam Edecek, Piyasaya Yatırım Yapmak için Alternatifler

Doğalgaz, 1990 yılında vadeli işlem piyasasında işlem görmeye başladı. İşlem görmeye başladığı zamandan bu yana doğalgaz fiyatları aşağıdaki grafikteki gibi seyretmiştir.

Grafik: 1990-2022 Yılları arasınd Doğalgaz Fiyatları

Doğalgaz fiyatları en son Temmuz 2008 yılında zirve yapmıştır ve daha sonra 2008 yılından bu yana bir düşüş eğilimi başlamıştır. Bu düşüş trendi 2021 yılının Eylül ayında son bulmuştur.

ABD Doğal Gaz Piyasası Dinamikleri Değişti

Doğal gaz piyasası şu an işlem görmeye başladığı 1990 yılından çok farklı arz ve talep değişkenlerine sahip.

ABD Marcellus ve Utica Shale bölgelerindeki devasa doğal gaz rezervlerinin keşfi fiyat üzerinde baskı oluşturuyor. Gazın yer kabuğundan çıkarılması için fracking gibi yöntemler üretim maliyetlerini ciddi oranda düşürmüştür. Ve gazın sıvı formda işlenmesindeki teknolojik gelişmeler büyüyen bir ihracat pazarına sebep oldu. Bu yüzden doğalgaz piyasası ABD’deki yerel bir piyasadan çıkıp küresel bir piyasa haline geldi.

LNG  talebi mevcut durumda hızla artmaktadır. Ancak arz tarafı buna ayak uyduramamaktadır. Yeni işleme rafinerileri ve terminalleri olmadan, 2040 yılına kadar ihracat için çok az yedek LNG kapasitesi mevcuttur.

Düşük Stoklarla Enjeksiyon Sezonuna Girmek

Doğalgaz piyasasında temel olarak Injection ve Heating olmak üzere iki sezon bulunmaktadır. Injection sezonu stokların yapıldığı Nisan-Ekim dönemini, Heating ise talebin en yüksek olduğu Kasım-Mart dönemini ifade etmek için kullanılmaktadır.

Grafik: Injection ve Heating Dönemlerinde Doğalgaz Stokları

Doğalgaz, önümüzdeki haftalarda başlayacak olan 2022 enjeksiyon sezonuna doğru ilerliyor.

Grafik: Haftalık Doğal Gaz Depolama Raporu

Haftalık Doğal Gaz Depolama Raporu

Grafik, stokların yapılmaya başlayacağı Injection dönemine neredeyse bir ay kala, ABD stoklarının geçen yılın %11.6 altında ve Şubat ayı sonu için beş yıllık ortalamanın %13.4 altında olduğunu gösteriyor. Üstelik söz konusu stoklar önümüzdeki haftalarda düşmeye devam edecek.

Enjeksiyon sezonuna girerken stoklar düşük ve dünya çapında talep güçlü bir hızla devam ediyor. Avrupa tedarik için Rusya’dan ABD’ye dönmeye başlarsa ve ABD yönetimi üretimin artmasına izin vermezse stoklar eksi seviyelere bile düşebilir.

Avrupa ABD Doğal Gaz Piyasası için Kritik

Almanya ve Avrupa, ısı ve elektrik için Rus doğalgazına bağımlı. Arzdaki bir düşüş fiyatları daha da yükseltebilir ve önümüzdeki haftalarda ve aylarda bir kriz yaratabilir. Marcellus ve Utica şeyllerinde katrilyonlarca fit küp doğal gaz bulunduğundan, Avrupa acil durum malzemeleri için ABD’ye yönelecek. Bununla birlikte, Biden yönetiminin Avrupa’nın enerji gereksinimlerini karşılamak için mevcut yeşil gündeminden çarpıcı bir şekilde dönmesi gerekecek.

Çok Fazla Oynaklık Bekliyoruz

Enerji emtiasında önümüzdeki yıllarda daha yüksek fiyat oluşumlarının devam etmesini bekliyorum.

Bu trend içerisinde ABD doğal gaz piyasasında pozisyon almak için en kısa yol CME’nin NYMEX bölümünde işlem gören vadeli işlemler seçenekleridir. Kaldıraçlı vadeli işlem arenasına girmeden bu işleme katılmak isteyenler için de UNG ETF bir alternatiftir.

Grafik: Doğalgaz Piyasasına Yatırım Yapan UNG ETF

UNG Günlük Grafik.

Kaynak: Barchart

Tüm bu bilgiler dahilinde doğalgaz stoklarında düşüşün devam edeceği, arz tarafında sorunların devam edeceği  ve doğalgaz piyasasının önümüzdeki zamanlarda oynak kalacağı yönündeki beklentimizi korumaktayız.

 

İlgili yazı Andrew Hecht tarafından de.investing.com için kaleme alınan yazıdan çevrilerek derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla