Kazakistan, önemli bir küresel tahıl üreticisidir. Kazakistan geçen hafta, buğday ve buğday unu ihracatında geçici kotalar ilan etti. Bu durum gıda arzı ile ilgili bölgesel endişeleri artırdı.
15 Nisan’da yürürlüğe giren kotalar, en az 15 Haziran’a kadar yürürlükte kalacak ve buğday tahıl ihracatını 1 milyon tona, buğday unu ihracatını ise 300.000 tonla sınırlayacak.
Özellikle Orta Asya ülkeleri etkileniyor
Kazakistan, Orta Asyalı komşuları için kritik bir üreticidir. Uluslararası Tahıl Konseyi’ne (ICG) göre, 2020-2021 sezonunda Kazakistan tahmini 8,1 milyon ton buğday ihraç etti. 2020 yılında Kazakistan’ın Özbekistan’a yaptığı tüm ihracatın %25’inden fazlasını buğday ihracatı oluşturdu. Tacikistan’da ise durum daha kritik. 2020 yılında Tacikistan’ın ithal ettiği tüm buğdayın yüzde 96’sı Kazakistan’dan geldi.
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, pandemi sebebiyle gelişmekte olan bir krizi derinleştiriyor. FAO’ya göre, 2020 yılında gıda da dâhil olmak üzere küresel tedarik zincirlerinde meydana gelen bozulma, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde gıda güvensizliği olan insanların sayısının artmasına katkıda bulundu.
Gıda güvensizliği yaşayanların sayısı artıyor
Avrupa ve Orta Asya’da, ciddi gıda güvensizliği yaşayan insanların sayısı 2020’de 7 milyon artarak 22 milyona (nüfusun yaklaşık yüzde 2,4’üne) yükselirken, orta veya şiddetli gıda güvensizliği yaşayanlar (güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya erişimi olmayan) 14 milyon artarak 111 milyona yükseldi (toplam nüfusun yüzde 11,9’u).
Bu bölgesel bir ortalama olsa da, Batı Balkanlar, Orta Asya ve Kafkasya’daki oranlar daha yüksektir.