MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nin gerçekleşen 12 aylık fiyat-kazanç oranı, beklenen miktarın altına düştü. Bu durum, piyasa tarafından gelecekteki kazançların, şimdikinden daha hızlı düşeceğinin beklendiğini gösteriyor.
Gemcorp Capital Management şirketinin baş ekonomisti Simon Quijano-Evans, gelişmekte olan piyasa kazançlarına ilişkin tahminlerin tekrar artması için FED’in şahinliğinde bir düşüşe ya da güçsüz ABD dolarına ihtiyaç olduğuna inanıyor.
Durgunluk Fiyatlaması mı?
Genellikle, ileriye dönük değerleme oranları, güncel değerleme oranlarından yüksek yapılır. Bunun iki sebebi mevcuttur. Birincisi, şirketlerin karlarının artacağının beklenmesidir. İkincisi, şirketlerin karları artmasa bile enflasyon, karlarda nominal artışına neden olacaktır. Ayrıca, beklenen ve gerçekleşen fiyat-kazanç oranı, piyasa duyarlılığı tarafından yönlendirildikleri için genellikle birlikte hareket ederler.
Dolayısıyla, gelecekteki daha düşük kazanç beklentisinin güncel hareketi, normal koşullardan farklılık gösteriyor.
Dubai’deki Tellimer’de stratejist olan Hasnain Malik, gelişmekte olan piyasalardaki kazanç tahminlerinin zayıf küresel talep ve girdi maliyeti enflasyonunun baskısı altında olduğunu söyledi.
MSCI Gelişmekte olan piyasalar endeksi bu yıl %31 düşerek, %18 düşen gelişmiş piyasa endeksinin gerisinde kaldı. Güçlü dolar, inatçı enflasyon ve yavaşlayan büyüme, gelişmekte olan ülke hisse senetlerini daha az çekici hale getirdi.
Gelişmekte olan piyasalar ne zaman kazançlı hale gelir?
Gelişmekte olan piyasalar endeksindeki 1193 şirketin yaklaşık 687’si bilançolarını açıkladı. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, şirketlerin %46’sı beklenenin altında kar açıkladı.
Credit Suisse Group AG stratejistlerine göre, dolar yakında zirveye ulaşırsa, gelişmekte olan piyasalardaki kazanç revizyonları keskin bir iyileşme görecek. Ancak dolar endeksinin konsolidasyonu bir süre daha devam edecek.
İlgili Haber: Reuters Anketine göre oynaklık en az 6 ay daha devam edecek
Ekim 2008’de de benzer durum yaşanmıştı. Doların zirveye ulaşmasından bir süre sonra, gelişmekte olan piyasalar Mart 2009’dan Mayıs 2011’e kadar süren bir ralli başlattılar.
Güncel durum 2008 ile aynı mı?
Fon yöneticileri, bugünkü durumun, 2008 ile aynı olup olmadığını tartışabilirler. Çünkü bugün FED çok daha büyük bir bilançoya sahip ve 2008 sonrası olduğu gibi piyasa için yeterince teşvik edici olmayabilir.
Merkez bankalarının enflasyon konusundaki tutumlarını yakın zamanda değiştirmeleri de pek olası görünmüyor. Güney Afrika gibi gelişmekte olan piyasalarda bile, faiz oranlarının düşmesi gerektiğine dair herhangi bir sinyal oluşmuş değil.
Piyasalardaki oynaklık bir süre daha devam edeceğe benziyor.
*Söz konusu içerik Bloomberg’de yayımlanmış olup çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.