Artan Riskler
Son yıllarda büyüyen riskler kendini gösteriyor. Daha düşük büyüme, daha yüksek enflasyon ve finansal piyasalarda negatif getiriler… Geçiş aşamasının ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Mayıs ve Haziran verileri, enflasyonda zirvenin görüldüğünü doğrulamıyor. Yıllık enflasyonun zirvesi, üçüncü çeyrekten önce olmayacak gibi görünüyor.
Fed, bir konut piyasası çöküşünden veya kurumsal sektörde bir finansman krizinden kaçınmak istiyor. Fed orta vadede yumuşak bir iniş gerçekleştirerek enflasyonu hedef değerine döndürmek istiyor.
Avrupa Merkez Bankası ve Tahviller
Avrupa Merkez Bankası (ECB), Fed ile aynı amaca sahip, yani enflasyonu hedef seviyeye geri getirmek. ECB ayrıca “parçalanma risklerini” azaltmak ve 2011/2012’nin tekrarından kaçınmak istiyor. Bu, operasyonel düzeyde gerçek bir zorluk çünkü İtalya gibi ülkelerin borç profilini önemli ölçüde kötüleştirecek finansman koşulları yaratmadan para politikasını sıkılaştırması gerekiyor. Euro’nun bu koşullar altında yükselebileceğine inanmak zor.
Küresel tahvillerde son aylarda kaydedilen kümülatif düşüş güçlü olarak değerlendirilebilir. Yeni ihraçlar, mevcut tahvillerin ortalama kuponlarının üzerinde 120 ile 300 BP arasında kuponlarla piyasaya çıkıyor. İlk bakışta bu, tahvil sektöründeki yatırımcılar için iyi bir haber.
Ufukta kötüleşen veriler
Kısa vadede, iyimserliğe giden yol hala engebeli. Artan enerji ve gıda fiyatları, borç ödeme maliyetlerinin artması ve servet üzerindeki olumsuz etkiler ekonomileri zorlasa da, şu anda resmi ekonomik veriler durgunluk profilinden uzak.
Ancak veriler iyileşmeden önce muhtemelen daha da kötüleşecek. Finansal piyasalar, yeni finansal değişkenlerin reel ekonomi üzerindeki etkisini beklemek konusunda sabırsızlanıyor. Bu tutum, gerçek zamanlı ekonomik veriler daha da kötüleştikçe pek çok kişinin piyasalardaki dönüm noktasını görmeyeceği anlamına geliyor.
Chris Iggo, AXA Yatırım Yöneticileri, Allnews