Anasayfa » Ergun Unutmaz: Para Politikası

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Ergun Unutmaz: Para Politikası

ABD Federal Rezerv Bankası FED’in son toplantısı 15 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşmişti ve bu toplantıda politika faizinin 75 baz puan gibi rekor düzeyde bir artışla yüzde 1,50 – 1,75 bandına çekildiğine şahit olmuştuk. Aşağıdaki grafikte, son gelişmeleri kapsayacak şekilde, FED’in politika faizleri için alt ve üst bantları mavi çizgilerle gösterdim.

Grafik 1: FED Politika Faizi ve Enflasyon

Bununla birlikte yoğun tartışmaların merkezinde FED’in daha önce 50 baz puanlık bir faiz artışını işaret ettiği hâlde neden 75 baz puanlık bir artış yaptığı ve bu bilginin medyaya önceden sızdırılıp sızdırılmadığıdır. İkinci konuda bir yorum yapacak kadar bilgiye sahip değilim ve bu bilgiye sahip olmadan yapılacak yorumların da spekülasyon-komplo teorisi ekseninde olduğunu düşünüyorum. Ancak buna benzer bir soru Powell’e yöneltildiğinde kendisinin cevabı benim önceki düşüncelerimi doğrulamıştır. Soru 50 bp artışın başaramayıp 75 bp artışın sağlayacağı faydanın ne olduğu ya da neden 100 bp’lik bir artış yapılmadığı şeklindeydi. Jerome Powell, verilere dayanarak karar aldıklarını, beklenmeyen enflasyonun artış eğilimi gösterdiğini ve en son açıklanan enflasyon verisinin kötü gelmesi nedeniyle de 50 bp yerine 75 bp artış yaptıklarını vurgulayarak enflasyonla mücadelede kararlı oldukları mesajını vermiştir.

Yumuşak iniş şeklinde takip ettiğimiz yeni slogan ise FED’in faiz artışlarıyla enflasyonu düşürürken ekonomik büyümeyi tehlikeye atmadan bunu başarması anlamına gelmektedir. Ancak faiz artışları ve şirketlerin kârlılıklarındaki bozulma ile piyasalardaki diğer göstergeler resesyon ve stagflasyon risklerinin arttığına işaret ettiğinden yumuşak inişin başarı olasılığı da giderek azalmaktadır. FED’in ortalama enflasyon hedefi olan yüzde 2,00 değerini yakalama kararlığı nokta çizelgelere de yansımaktadır ve 2022 yıl sonu projeksiyonları yüzde 3,4 değerini göstermektedir.

Grafik 2: FED Nokta Çizelgesi

FED’in bu süreçte üst üste iki dönem küçülme gibi kötü bir sonucu enflasyon gibi etkileri çok daha yıkıcı olan bir sonuca tercih etmesinin daha makul olduğu kanaatindeyim. İzleyip göreceğiz ve bu süreçte portföy getirimizi de en yüksek seviyede tutmaya gayret edeceğiz.

Açıklamanın tam metnine Federal Rezerv Sistemi Yönetim Kurulu sitesinden ulaşabilirsiniz.

 

*Yazının orjinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla