Japonya Başbakanı Kishida Fumio, Rusya’nın Avrupa’daki saldırganlığına yanıt olarak kilit önlemlerle ilerledi.
Kishida, Japonya’nın Ukrayna’ya verdiği kredileri üç katına çıkararak toplamı 300 milyon dolara çıkaracağını duyurdu. Diğer önlemler arasında, Rusya’dan kömür ithalatını aşamalı olarak durdurma ve Rusya’dan bir dizi maddenin ithalatını yasaklama girişimleri de yer alıyor. Rus kömür ithalatı şu anda Japonya’da elektrik üretimi için kullanılan toplamın yüzde 13’ünü oluşturuyor.
Bu politikaların ileride Japonya’da enflasyona katkıda bulunması olasıdır. Enerji maliyetleri, Japonya Merkez Bankası’nın son tüketici fiyat endeksi raporlarında vurgulanan bir endişe olmaya devam ediyor.
Para biriminin değer kaybetmesi ihracatı olumsuz etkileyebilir
Japonya Maliye Bakanı Suzuki Shunichi, Japon yeni’nin ABD doları karşısındaki dalgalanmalarını “istenmeyen” olarak nitelendirdi. Buradaki endişe, Japon firmalarının, Japonya’nın ekonomik oynaklığı göz önüne alındığında, artan ithalat maliyetlerini tüketicilere yansıtmak için iyi bir konumda olmamasıdır.
Bir miktar enflasyon beklense de, ithalatla ilişkili bir dizi enflasyon maliyeti, uzun vadede Japonya’daki tüketicilere zarar verebilir.
Japonya Merkez Bankası tarafından açıklanan rakamlara göre Japonya’nın mevcut tüketici fiyat endeksi Şubat 2020’den bu yana en hızlı fiyat artışını gösteriyor.
Kishida hükümetinin son hamleleri, Rus saldırganlığına karşı güçlü bir duruş sergilediğini gösteriyor.Ancak Japonya başbakanı, özellikle bu önlemlerin enflasyona katkıda bulunma ve Japonya’nın ekonomik toparlanmasını etkileme potansiyeliyle, dış politika zorluklarına odaklanmaya devam edebilir mi?
The Diplomat