Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Sektör Analizi

Drone Savaşları

Ukrayna yeni dron türlerinin gelecekteki savaşlarda ne kadar etkili olabileceklerinin görülmesi için bir test ortamı haline geliyor.

Ukrayna’nın işgal öncesinde Rus ordusuna karşı kullanmak üzere envanterinde çok sayıda insansız hava aracı vardı. Bunları iyi kullandı, ancak savaş uzadıkça, Ukrayna’ya silah tedarik eden birçok ülke, Ukrayna’daki savaş alanını dönüştürmek için farklı insansız hava araçlarının potansiyelini görüyor ve test etmek istiyor.

Geçen hafta Reuters, ABD’nin Ukrayna’ya 121’den fazla Phoenix Ghost Taktik İnsansız Hava Sisteminin sağlanacağını söyledi. Drone Data Book, Ukrayna’nın birçok türde drone ve İHA edindiğini kaydetti. Raporlar, Ukrayna ordusundaki insansız uçak sayısının keskin bir şekilde arttığını gösteriyor.

Ukrayna, 2017’de 35 tane 2018 yılında ise 75 tane drone ve İHA almıştı. Günümüz için Ukraynalı gazeteci Yuri Butusov, Ukrayna’nın birkaç yıl içinde en az 500 insansız uçak sistemi satın alma hedefi belirlediğini ifade etti.

Drone Stratejileri

Çoğu ABD insansız hava aracı sistemi satılık değildir, satılık olduğunda da ülkelerin satın alması yıllar alır. Bu sistemlerden bazıları da oldukça pahalıdır. Örneğin, 22.000 km menzili olan 60.000 feet yüksekliğe kadar ulaşabilen gözetleme için kullanılan uçak boyutunda bir drone olan Global Hawk gibi.

Ukrayna’nın böyle büyük bir gözetleme uçağına ihtiyacı yok, daha küçük uçaklara ihtiyacı var: “aylak mühimmat” veya “kamikaze drone” gibi.

Batılı ülkeler Ukrayna’ya yeni teknoloji sağlama konusunda yeterince esnek değiller. Bunun nedeni, geçmişte İran gibi ülkelerin Sentinel gibi gelişmiş ABD insansız hava araçlarını düşürmesi ve onları tersine mühendislik yapmaya çalışmasıdır. ABD ve batılı güçler, muhtemelen sofistike insansız hava araçlarının Rusya tarafından ele geçirilmesini ve onlardan gelen bilgilerin İran veya Çin ile paylaşılmasını istemiyor.

Bugün orduların istediği, yüz milyonlarca dolar değerinde bir avuç insansız hava aracı değil. Çok sayıda küçük dron istiyorlar. İsrail gibi ülkeler, daha küçük taktik dronlardan daha büyük sistemlere kadar geniş bir yelpazede dronlar yaratanların örnekleridir. İran, Çin ve Türkiye gibi drone gelişimine de öncülük etti .

Batılı ülkeler, bu sistemlerin gerçek bir savaş alanında, zorlu bir düşmana karşı nasıl çalıştığını anlayarak hem Ukrayna’ya hem de kendilerine nasıl yardım edebileceklerini görmeye başlıyorlar.

Ukrayna’da ABD ve batılı ülkelerin bir şansı var. Ancak bu ülkeler daha büyük potansiyel düşman olan Çin’in Rusya’dan çok daha gelişmiş donanıma sahip olduğunu biliyorlar.

Bu nedenle tüm ülkelerin Donbas’ta veya Mykolaiv çevresindeki cephelerde öğrendikleri Ukrayna savaşının çok ötesinde anlamlar taşıyor.

 

Seth J. Frantzman | The Jerusalem Post

Bu gönderiyi paylaş