Anasayfa » Yaptırımlara ve boykotlara rağmen Rusya direniyor

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Yaptırımlara ve boykotlara rağmen Rusya direniyor

Rusya, Ukrayna’yı işgal ettiğinden beri yoğun yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Ancak Bloomberg Economics’e göre Moskova, yükselen enerji fiyatları nedeniyle bu yıl petrol ve gaz gelirlerinden günde 800 milyon dolar kazanmaya devam edebilir. Bloomberg, kazançların Rusya’nın petrol ve gaz satışlarını bu yıl toplam 285 milyar dolara getirebileceğini tahmin ediyor. Bu, ülkenin 2021’de petrol ve gazdan 235,6 milyar dolarlık kazancından %20 daha yüksek.

Avrupa Birliği’nin (AB) Rus enerjisine güvenmesi, blok doğal gazının yaklaşık %40’ını ülkeden sağladığı için Moskova’nın beklenmedik kazancına katkıda bulunuyor.

Pazartesi günü AB , 2022’nin sonuna kadar Rusya’nın petrol ithalatının %90’ını kesmeyi kabul etti ancak Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya da dahil olmak üzere gruptaki bazı ülkeler , büyük ölçüde Rus gazına bağımlı olmaya devam ediyor. Putin’in ruble cinsinden ödeme talepleri Rus para birimine olan talebi artırıyor.

Bu arada, Çin ve Hindistan gibi ülkeler indirimli Rus petrolü satın alarak uluslararası yaptırımları daha da zayıflatıyor. Özellikle, günde 800 milyon dolarlık bu tahminin yalnızca enerjiden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Rusya ayrıca buğday gibi diğer emtiaların ve paladyum ve platin gibi metallerin de önemli bir üreticisidir.

Bloomberg Economics’e göre ülkenin hammadde ticaretinden elde ettiği kazancın bu yıl 300 milyar doları aşması bekleniyor. Bu, Rusya’nın uluslararası yaptırımlar altında dondurulan dış rezervlerindeki aynı miktarı dengeleyebilir.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nün Doğu Avrupa ve Avrasya kıdemli bir üyesi olan Janis Kluge , Bloomberg’e verdiği demeçte , “Yaptırımların amacı Rus ordusunu durdurmaksa, bu gerçekçi değildi .” ifadelerini kullandı.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla