Anasayfa » ‘Büyük fonlar’ borsalara daha fazla sahip oluyor

Bu gönderiyi paylaş

Genel

‘Büyük fonlar’ borsalara daha fazla sahip oluyor

Avustralya’da yürütülen bir parlamento soruşturmasında Avustralya’nın borsasında hisse senedi sahipliğindeki artan yoğunlaşmaya dikkat çekildi. Soruşturmada yatırım ve emeklilik fonlarının artan nüfuzu vurgulandı.

Avustralya hisse senedi piyasasının mülkiyeti, giderek kurumsal yatırımcıların egemenliğine girdi.

Soruşturmada, Avustralya’nın hisse senedi piyasasının giderek daha fazla kurumsal yatırımcılar tarafından sahiplenildiği ve hanehalkının hisselerin yalnızca yüzde 11’ine sahip olduğu ifade edildi.

Raporda özellikle, 2019’da aralarında ASX 200’ün yaklaşık yüzde 14’üne sahip olan Vanguard, BlackRock ve State Street endeks fonlarındaki büyümenin altı çizildi. Diğer büyük fonlar ise tüm yerel borsanın yaklaşık %20’sine sahip.

Avustralya hisse senedi piyasasında hanehalkı hisselerin yalnızca yüzde 11’ine sahiptir.

Soruşturma başkanı Jason Falinski, meselelerin önümüzdeki yıllarda yakından incelenmesi gerektiğini söyledi. Falinski, yoğunlaşmış sermayenin rekabeti zayıflattığına dair çalışmaların olduğunu ifade etti.

Mega fonlar, piyasayı etkilemek için önemli bir güce sahip ve potansiyel olarak sıradan yatırımcılara ve tüm piyasaya zarar verebilir.

Falinski, “Finansal piyasalara az sayıda büyük yatırımcı hakimse veya aynı yatırımcı rakip işletmelerde önemli bir hisseye sahipse, rekabetin zarar gördüğüne dair kanıtlar birikiyor” dedi.

Hatırlanacak olursa, Çin kendi vatandaşlarının, ABD’nin etkileyebileceği şekilde sermaye piyasalarından zarar görmesini istemediği için devlet fonları tarafından borsanın desteklenmesine karar vermişti. İlgili yazı için tıklayınız.

 

Brisbane Times

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla