Anasayfa » Işık Ökte: Dolar ve Borsa neyi fiyatlıyor?

Bu gönderiyi paylaş

Borsa / Ekonomi / Piyasa

Işık Ökte: Dolar ve Borsa neyi fiyatlıyor?

FED ve ABD Ekonomisi

ABD’de FED’in 25 baz puan faiz artışından sonra 6 faiz artışı daha bekleniyor. ABD’de yapılan anketlere göre Biden en fazla enflasyonun kötüleşmesinden oy kaybediyor. Burda da özellikle mazot gibi enerji emtiaları önemli.

Çin Borsası ve Rusya’dan Çıkacak Fonlar

Çin Komünist Partisi, devlet fonları üzerinden hisse senetlerini desteklemeye karar verdi. Çin’in devlet fonlarında 3.15 trilyon doları mevcut. Çin’de 200 milyon vatandaşın borsada yatırımı var. Çin, sermaye piyasaları dışında diğer sektörlerde ABD’yi geçmiş durumda. Dolayısıyla sermaye piyasaları tarafında da ABD’nin kendisine zarar vermesini istemiyor. Çin vatandaşlarının , ABD’nin etkileyebileceği şekilde sermaye piyasalarından zarar görmesini istemiyor. Bu gelişmeden sonra ABD’de yatırım gören MSI Çin yatırım fonu %21 artış gösterdi. 2022 yılının başında bu yana dolar bazında %28 değer kaybetmişti. Fiyatlamalar çok keskin gerçekleşiyor.

ABD’deki Rusya ETF’leri bir haftadır kapalı. Piyasa açıldığında buradaki para maalesef Türkiye’ye gelmeyecek. Bu paranın gidebileceği en kuvvetli yer Güney Afrika. Nitekim 16 Mart günü Güney Afrika ETF’i %8 artış gösterdi. Piyasada bu durumu öngördü ve fiyatlıyor.

Enflasyon ve BIST

Türkiye’nin önümüzdeki 1 sene içerisinde borç çevirme ve kaynak olarak minimum 76 milyar dolara ihtiyacı var. Bu yüzden Rusya-Ukrayna gerginliği esnasında Türkiye daha çok Batı tarafında pozisyon alıyor gibi gözüküyor. ABD ve Londra’da fon bulmak için çeşitli arayışlar mevcut. Maalesef bu koşullarda Türkiye’ye fon gelmesi zor olacak.

Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sermayeyi bulması için istikrarı tesis etmesi gerekir. Yatırım yapılabilir olmak için ekonomik modellere, tahminlere kaynak sağlayacak sene sonu enflasyonu gibi bilgilerin tahmin edilebilir olması gerekir. Türkiye’de sene sonu enflasyon beklentisi yerli ekonomistler tarafından %30 ile %50 arasında değişiklik gösteriyor. Yüksek derecede tahmin edilemezlik mevcut.

Türkiye’de enflasyonla ilgili tedbirler kapsamında kredi akışında azalma, kamu maliyesindeki tasarruf kalemleri gibi konuların konuşulması gerekiyor. Bunun yerine akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulaması, savaş sebebi ile ihraç edilemeyen ürünlerin iç pazara katkısı,  kobilere elektrik tarifesi gibi başlıklar konuşuluyor. Bu uygulamalar ile enflasyonla mücadele maalesef yeterli olmaz.

Borsa İstanbulda 2022 yılında TL bazında dahi 41 tane hisse negatif işlem görüyor. Borsayı ana hisseler taşımaya devam ediyor ve taşımaya devam edecek.

ABD’li Invesco dolar bazında minimum %50-60 seviyesinde zarar ile Akbank hisse senetlerini satarak %5 sahipliğin altına düştüğünü açıkladı. Üstelik Akbank hissesinde FK tahmini 2.5 seviyesindeyken. Bu durumlar Borsa İstanbul için fiyat oluşumunun maalesef çok sağlıklı olmadığını gösteriyor. Borsa’da BES fonlarının ağırlığı ve belirli hisselerdeki yoğunlaşma devam edecektir.

 

*Söz konusu yazı Integral Forextv YouTube kanalında Dr.Artunç Kocabalkan ile Işık Ökte’nin yapmış olduğu yayından derlenmiştir. Söz konusu yayın kaydına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla