Anasayfa » FİNANSIN KARANLIK YÜZÜ – YEŞİL

Bu gönderiyi paylaş

Genel

FİNANSIN KARANLIK YÜZÜ – YEŞİL

 

Kara para deyimini herkes biliyor. İllegal işlerden elde edilen tüm kazançlar kara para olarak adlandırılıyor. Kara paranın kendi içinde tonları ve renk kodları var. Mesleki jargona uzak olanlar için tuhaf gelebilir ama bu kodlar işin içindeki insanlar için çok şey ifade ediyor. Bir para aklama operasyonu yapılacağı zaman işi yapacak finansçının sorduğu en kilit soru paranın kaynağıdır.

Paranın kaynağına uygun operasyonun yapılabilmesi için paranın renk kodu büyük önem taşır. Kimin ne kadar pay alacağı, işin zorluğu ve riski bu renk kodlarına göre değişir. Yeşil rengi genelde sahte para ticaretinde kullanılır, beyaz ise uyuşturucu…

Yeşilin hangi kalitede olduğu önemli. Genel olarak üç kategoride gruplandırılır ve tabiki en iyisi I. Kalitedir. Orjinalinden farkı yoktur. Para sayma makinesi, ATM ve hatta bankalararası dolaşımda hiçbir sorun çıkarmaz. Para bastıkları kağıdın kalitesi bozuldukça, seri numaralarda tekrar arttıkça ve baskı hataları oldukça bu paralar II. Kalite grubu içinde konumlandırılır. Bu paraların piyasaya dağıtılma süresi, maliyeti ve riski arttığı için doğal olarak daha ucuza alıcı bulur.

III. Kalitedeyse ATM ve para sayma makinelerinde sorun çıkartan, kalitesiz kağıtlardan üretilmiş, seri numaraları tutarsız ve işin uzmanı çoğu kişi tarafından görülür görülmez sahte denilecek paralar yer alır. Bu paralar daha çok Afrika ve Orta Doğu’da piyasalarında eritilir. Kuzey Amerika ve Avrupa’da işini bilen kimsenin bulaşmak istemeyeceği çöp paralardır.

Bu paraların legale çevrilmesinde oran veya kilo metodu kullanılır. Parayı legale çevirecek operasyon yöneticisi bu paraları ya iskontolu olarak ya da kiloyla satın alır. Parayı basan kişinin eline gerçek para geçer ve artık o kişi ticaretini tamamlamış olur. Bu noktadan sonra operasyonu yöneten kişinin elinde sahte para stoğu bulunur ve bu kişi/ler kendi bilgi ve bağlantıları dahilinde bu paraları aklamaya başlar. Kimileri parçalar halinde piyasaya sahte para sürer ve dikkat çekmeden işlerini yürütmek ister. Kimileri bir veya birkaç büyük ticarette parayı aklar. Kimileriyse parayı o şekilde himaye etmeyi tercih eder.

Sahte para veya hukuki adıyla kalpazanlık, geçmişten günümüze tüm ülkelerin ortak sorunu ve nakit para kullanımı bitmediği sürece devam edecek mutlak bir sorun olarak kalacaktır.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla