Anasayfa » Türkiye treylerde Almanya’dan sonra en fazla üreten ülke

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Türkiye treylerde Almanya’dan sonra en fazla üreten ülke

TREDER Genel Sekreteri Göktan Güçlü moderatörlüğünde yapılan panelde, Türkiye’nin treylerde Almanya’dan sonra en fazla üreten ülke olduğu ve hızla zirve koşusunu sürdürdüğü belirtildi. Treyler kullanarak yapılan taşımalar ise 80 milyar dolara ulaştı.

Gerçekleştirilen panelde, Koluman Otomotiv Başkanı Kaan Saltık, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Pandemi döneminde karayolu taşımacılığının kaybı dünyada 1 trilyon doları buldu. Karayolu taşımacılığının önemi arttı. Yakın bölgeler yeni tedarik anlayışında öne çıktı. Avrupa’ya olan ihracatımızın yüzde 45’ini treylerle yaptık. 80 milyar dolarlık ihracat treylerlerle taşınıyor. Geçtiğimiz yıl 24 bin 500 adet treyler satışı yapıldı. Türkiye’de treyler üreticisi 200 firma var ve en büyük 30 firma TREDER çatısı altında.”

Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç şu değerlendirmelere yer verdi:

Treylerin yüzde 98’ini ülkemizde yapabiliyorduk. Yeni gelişmeler ve kurallar devreye girince bu oran yüzde 50’ye düştü. Treylerde yeni üretim hedefi 70 bin oldu ve bu bizi heyecanlandırıyor. Türkiye’de fren sisteminde yerli üretici olmadığı için elektronik fren sisteminde sorun yaşıyoruz. Yerli bir üreteci olsaydı bu tedarik zinciri sorununda bini konuşmuyor olacaktık. Treyler üretim sayısı arttıkça, yabancı yatırımcılar da Türkiye’ye yatırım yapmaya başladılar. Bu adetlere ulaşılmasında bu firmaların desteği oldu.”

Kadesan Group Genel Müdürü Murat Gençoğlu, Güçlü Tedarik Zinciri için Neler Yapabiliriz konulu sunumunda yol gösterici bilgiler verdi:

Üretim kapasitemizi yüzde 30 artırdık. 2020 yılının ilk çeyreğinde 33 milyon dolarlık yatırım yaparak kayar perde kapasitemizi 14 bine çıkardık. 25 yıldır satışını yaptığımız Adelco ile bazı ürünlerin Türkiye’de üretim kararını alındık. Yerli üreticilerin Avrupa’daki üreticilerle ortaklıklar yaparak Türkiye’deki treyler üretimini fırsata çevirmesi gerekiyor. Üretimimizin yüzde 60’ını yurtdışına yapıyoruz. Türkiye’deki artan maliyetlerin önüne geçebilmek için kendi alanımızda branda üretiminde tamamen otomasyona geçiyoruz. 9 dakikada bir treyler brandası üreteceğiz.”

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perehya, Küresel Tedarik Sorunlarının Türkiye’ye Yansımalarını değerlendirdiği bir konuşma yaptı:

“Hem Türkiye, hem de Avrupa treyler üretiminde büyük bir artış gerçekleşti. 40 bin treyler üretimi gerçekleştirerek 2021 yılında zirveye ulaştık. Gösterdiğimiz esneklik, özel tasarımlar, rekabetçi maliyetlerle Avrupa pazarında önemli bir yer tuttuk. Yan sanayi gücümüzle de Avrupa’nın treyler üssü olduk, oluyoruz. Son 1.5 yıldır küresel bir tedarik zinciri sorunu yaşıyoruz. Pandemi ile birlikte 2-3 aylık bir belirsizlik yaşadık. Eylül 2021 itibariyle normale döndük. Müşterilerimizle yeni ürünler, yeni konseptler konuşuyorduk. 1.5 yıldır sadece tedarik sorunu konuşuyoruz. Öncelikle sorunun başlangıcını çok iyi tespit etmek gerekir. 2021 yaz aylarında talep arttı, bunu göremedik ve stoklarla karşılayarak devamlılığı sağlayabildik. Ama başka halkalarda da sorunlar yaşanınca bazı halkalar koptu. Üretebilmek için tesis, hammadde ve insan kaynağıyla taşımaya ihtiyaç var. Önce ürünlerimize konteyner bulamadık, sonra bulduk fiyatlar 3-4 katına çıktı. Ardından yarı iletken çip problemi geldi. Daha sonra Çin’in magnezyum ihracatını kısmasının ardından alüminyum sorunu yaşadık. Bugüne kadar hiç kimsenin görmediği bir süreci geçirdik. Benim görüşüm 2022 de çok kolay bir yıl olmayacak. Önümüzdeki 3 ay çok zor geçecek. 2023 yılının birinci ile ikinci çeyreğine kadar sorunlar devam edecek. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde de talebin normale dönmesini bekliyoruz.”

 

Kaynak: https://www.lojiport.com/40-bin-treyler-urettik-ihracatta-1-milyar-dolara-kosuyoruz-112332h.htm

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla