Anasayfa » Siber saldırılar, Rusya’nın askeri stratejisinin bir parçası

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Siber saldırılar, Rusya’nın askeri stratejisinin bir parçası

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik siber saldırıları arttıkça, diğer ülkelerdeki etki riski de artıyor.

Son haftalarda, Rus hükümetinin Ukrayna’ya karşı bir siber saldırı başlattığına inanılıyor. Geçen ay, Rusya’nın istihbarat servisleriyle bağlantılı olan hacker grupları, onlarca Ukrayna hükümet sitesini tahrip eden ve “kork ve en kötüsünü bekle” şeklinde bir mesajla tehdit eden bir siber saldırıdan sorumlu tutulmuştu.

Bu gelişmeden sonra Microsoft, Ukrayna devlet kurumlarında onlarca bilgisayar ağı tespit ettiğini söyledi.
Siber güvenlik uzmanları, saldırıların, daha ciddi siber saldırıların habercisi olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, Rusya’nın askeri stratejisinin bir parçası olarak daha fazla siber saldırı kullanabileceğini söylüyor.

CrowdStrike istihbarattan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Adam Meyers, Ukrayna’ya yönelik mevcut siber saldırıların Rusya’nın siber yeteneklerini geliştirdiğini göstermesinin bir yolu olduğunu söylüyor.

Rusya’nın siber saldırılarla ilgili oyun planının, iki ülke arasında kaos yaratmak ve gerilimleri alevlendirmek olduğunu söylüyor. Meyers, “Ukrayna’da şu ana kadar gördüklerimize göre, Ukrayna Rusya için neredeyse bir deney laboratuvarı oldu” dedi.

NotPetya amaçlanan şeyi yaptı

Adam Meyers, 2017’de Ukrayna’daki bilgisayarları felç eden NotPetya saldırısına dikkat çekti. Kötü amaçlı yazılımlar, fidye yazılımlarının yaptığı gibi dosyaları kilitledi. Ancak uzmanlar bu saldırılarla asıl amacın para kazanmak olmadığını, verileri yok etmek olduğunu ifade ettiler.

NotPetya siber saldırısının amacı Ukrayna’da ortalığı kasıp kavurmaktı. Ayrıca FedEx, Merck, Cadbury ve AP Moller-Maersk gibi şirketleri kapattırarak ülkenin dışındaki hedeflere yayılmaktı.

Adam Meyers, Ukrayna’ya en son gerçekleştirilen WhisperGate olarak adlandırılan siber saldırının da para kazanmak yerine yıkıma odaklanmış gibi göründüğünü söyledi.

Siber saldırılar, Rusya Ukrayna’yı işgal etmeyi seçerse, ülkenin kullanabileceği birçok silah arasında daha geniş bir kampanyanın parçası olacaktır.

CNET

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla