Anasayfa » Kuantum bilgisayarlar günümüzün şifreli mesajlarını kırabilir

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Kuantum bilgisayarlar günümüzün şifreli mesajlarını kırabilir

Kuantum bilgisayarlar, yeterince geliştiklerinde özel iletişim verileri, şirket verileri, askeri sır gibi şifrelenmiş çoğu şeyi kırabilecekler.

Günümüzün kuantum bilgisayarları bunu yapmak için çok ilkel. Ancak şimdi sessizce toplanan veriler, birkaç yıl içinde daha güçlü kuantum bilgisayarlar var olduğunda oldukça hassas olacak.

Bilgi işlem endüstrisi bu potansiyel güvenlik açığının çok iyi farkında. IBM ve Thales gibi bazı şirketler, kuantum bilgisayarlardan etkilenmeyen yeni şifreleme algoritmaları oluşturma ve test etme çabası içerisine girdi. Bu şirketler, “kuantum sonrası kriptografi” denilen şey üzerinde çalışmakta.

Yakın gelecekte kuantum güvenli şifreleme teknolojisi, dizüstü bilgisayarlar, telefonlar, web tarayıcıları ve diğer ürünler aracılığıyla hayatımıza girecek.

Ancak kuantum güvenli şifreleme teknolojisinin yükünün çoğu, işletmelerin, hükümetlerin ve bulut bilişim hizmetlerinin omuzlarında. Bu durum, internet iletişimini IPv4’ten IPv6’ya yükseltmekle aynı düzeyde olan olağanüstü karmaşık bir değişiklik. Ancak yapılması gerekiyor. Çünkü verilerin hassaslaşması yalnızca bugünün iletişimlerini savunmasız bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda dijital imzaları da kırarak bürokratik ve ticari işleyişi de tehdit ediyor.

Günümüzde kuantum bilişim, endüstrinin gözdesi haline geldi. Her sene gittkçe artan tutarda yatırım çekmektedir.

Google, 2029 yılına kadar pratik bir kuantum bilgisayar oluşturma hedefiyle yüzlerce kişiyi istihdam edeceğini ve yeni bir kuantum bilgi işlem merkezi açmayı planladığını açıkladı. Honeywell, IBM, Intel ve Microsoft gibi diğer teknoloji devleri, ilk güçlü kuantum bilgisayarları oluşturmak için yarışıyor. IonQ , PsiQuantum , Xanadu , Silicon Quantum Computing ve diğer girişimler de bu yarışın içerisinde.

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), hızlı ve güvenilir olacak post-kuantum kriptografi algoritmalarını geliştirme çabalarına öncülük ediyor. NIST matematikçisi Dustin Moody, Mart ayındaki bir IBM kriptografi toplantısında , “Nihai versiyonun tamamen hazır olmasını ve 2024 civarında yayınlanmasını umuyoruz.” dedi.

CNET

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla