Anasayfa » Çocuklarda Cinsel Eğitim ve Mahremiyet

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Çocuklarda Cinsel Eğitim ve Mahremiyet

Değerli Anne-Babalar,

Çocuklarımızı her türlü ihmal ve istismardan korumanın yolu, onları bilgilendirmek ve güçlendirmekten geçer. 2 yaşından itibaren uygun bir dilde ve kademeli şekilde verilen cinsel eğitim; çocuğun öncelikle kendi bedenini ve özel alanını tanımasını sağlar. Böylece mahremiyetinin farkında olan çocuk, bu alanı koruması gerektiğini fark eder. İstemediği dokunmalara hayır diyebileceğini, herhangi bir dokunmadan rahatsız olduğunda ifade edebilmeyi, dışarıdan gelen olumsuz yaklaşımlara karşı kendini koruyabilmeyi ve böyle bir durumda kimlerden yardım alabileceğini öğrenir. Doğru mahremiyet eğitimi alan çocuklar, kendilerini güvende hissederler.

Siz ebeveynler için konuyla ilgili olarak aşağıdaki öneriler sunulmaktadır:

  • Öncelikle çocuğunuzun özel alanına saygı duyun. Odası ya da yatağı onun özel alanıdır. Özel alanlarını istediği gibi düzenlemesine ve kullanmasına izin verin.
  • Çocuğunuzun hayır deme hakkı olduğunu unutmayın. Siz dahi olsanız, herhangi bir dokunmadan rahatsız oluyor ya da istemiyorsa zorlamayın. Teyzesi, amcası, öğretmeni, dedesi, arkadaşı, anne ya da babası öpmek/sarılmak istediğinde , eğer çocuk istemiyorsa bunu dile getirebilmelidir. Evde sınırları ihlal edilen çocuklar, bir yabancı söz konusu olduğunda da bu sınırları koyamaz.
  • Çocuğunuzu merak ettiği konularda aydınlatmaya çalışın, sorularına cevap verin. “Ben nasıl dünyaya geldim?” gibi sorulara açık şekilde cevap vermeye özen gösterin. Anlatmakta zorlandığınız bir soru için, “İstersen yemek yedikten sonra rahatça konuşalım.” diyerek zaman kazanın ve doğru bir kaynaktan bilgi alın. Çocuğunuzun sadece sorduğu kadarını anlatmanız yeterlidir. Eğer yaşının üstünde bir soru sorduğunu düşünüyorsanız “Şimdilik bu kadarını bilmen yeterli, biraz daha büyüdüğünde gerisini konuşabiliriz. şeklinde geri bildirim verin. Cinsel konularda sorulan sorular cevaplandırılmadığında, ya da ayıp, günah olarak nitelendirildiğinde; çocuklar bu konuların konuşulmasının kötü olduğunu öğrenir. Herhangi olumsuz bir yaşantıyı siz ebeveynleri ile paylaşamaz.
  • Çocuğunuza özel bölgelerini doğru isimleriyle öğretin. Bu bölgeleri kimlerin, hangi durumlarda görebileceğini anlatın. Örneğin; Özel bölgelerini seni yıkarken yalnızca ben ve ablan görebiliriz. Bir de hastaneye gittiğimizde doktor görebilir. Ancak sadece biz senin yanındaysak.” şeklinde çocuğunuzu bilgilendirin. Kendi yaşantınıza uygun olarak bu konuyu somutlaştırın. Çocuğunuz tuvalette ya da giyinmede desteğe ihtiyaç duyuyorsa bu durumları ekleyebilirsiniz. Banyoda ebeveynler dışında destek olan anneanne gibi yakınlar varsa belirtebilirsiniz.
  • Kötü dokunmalarda neler yapması gerektiğini, kimlerle paylaşabileceğini öğretin.
  • Güvende olduğunu, onu hep koruyacağınızı çocuğunuza hissettirin. Her ne olursa olsun yanında olacağınızı söyleyin.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla