Anasayfa » TERCÜME: Enflasyon tüm dünyada artmaya devam ediyor

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Ekonomi

TERCÜME: Enflasyon tüm dünyada artmaya devam ediyor

Almanya’da enflasyon yılın başında yeniden hız kazandı. Çarşamba günü, Federal İstatistik Ofisi’nin yaptığı açıklamaya göre, Ocak ayı tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 arttı.

Kasım 2022’de enflasyon yüzde +8,8; Aralık 2022’de yüzde +8,1 ve Ocak ayında yüzde +8,7 oldu.

Buna göre fiyatlardaki artış, yılın başında yeniden hız kazandı.

Doğal gaz fiyatları yüzde 51,7 arttı

Ocak ayında hanehalkı enerji fiyatları bir yılda yüzde 36,5 arttı. Doğal gaz fiyatları yüzde 51,7; merkezi ısıtma fiyatları yüzde 26 arttı. Tüketiciler kalorifer yakıtı için yüzde 30,6 daha fazla ödemek zorunda kaldı. Elektrik fiyatı ise yüzde 25,7 arttı.

Öte yandan akaryakıt istasyonlarında bir miktar gevşemenin işaretleri görüldü. Akaryakıt fiyat artışı yüzde 7 ile genel enflasyonun altında gerçekleşti.

Ocak ayında gıda fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,2 arttı. Gıda için enflasyon oranı, genel enflasyon oranının iki katından fazla gerçekleşti. Ekonomistler bu yıl fiyatlarda kapsamlı bir gevşeme beklemiyor.

Mal ve hizmet fiyat artışları devam ediyor

Federal İstatistik Ofisi Başkanı Ruth Brand, “Yıl sonundaki zayıflamanın ardından enflasyon oranı yüksek seviyede kalmaya devam ediyor” diyor ve ekliyor:

“Birçok malda ve hizmetlerde fiyat artışları gözlemliyoruz. Bununla birlikte, Ocak ayında artan enerji ve gıda fiyatları da özellikle hane halkı için etkileyici oldu.”

Hükümet, yıllık ortalama yüzde 6’lık bir enflasyon oranı bekliyor.

 

*Söz konusu yazı, Finanzen100 isimli haber kaynağından çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla