Anasayfa » Bloomberg: Kurumsal yatırımcılar enflasyona ilişkin fazla iyimserlikten çekiniyor

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Bloomberg: Kurumsal yatırımcılar enflasyona ilişkin fazla iyimserlikten çekiniyor

Enflasyon tüm dünyada yavaşlamaya devam ediyor. Ancak bazı fon yöneticileri, enflasyon beklentilerinin bu kadar hızlı iyileşmesden çekiniyor. Örneğin, BlackRock, piyasanın enflasyon konusunda fazla iyimser olduğunu düşünüyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, yatırımcılar Eylül ayından beri enflasyona dayalı varlıklardan yavaş yavaş çıkış gerçekleştiriyor. Şu ana kadar enflasyona dayalı varlıklardan net çıkış 10,8 milyar dolar seviyesinde oldu.

Grafik: Enflasyona dayalı yatırımlara ait para girişi ve çıkışı

Blackrock’un da içinde bulunduğu bazı fon yöneticileri, enflasyonun yavaşlamayacağı görüşünü savunmuyor. Ancak enflasyon konusundaki fazla iyimserliğin, hızlı bir şekilde yayılmasından çekiniyorlar.

Alliance Bernstein Global Multi-Sector direktörü John Taylor, “Yatırımcılar, enflasyonun düştüğünü görüyor ve enflasyon korumasına ihtiyaç duymadıklarını düşünüyor. Ancak de-globalleşme ve işgücü kıtlığı gibi daha yüksek bir enflasyon rejimine yol açabilecek yapısal değişiklikleri hafife alıyorlar.” diyor.

ABD’deki orta vadeli enflasyon beklentileri geçen yılki %3,76 seviyesindeki zirvesinden %2,5’e geriledi. Küresel piyasalar için ise enflasyon beklentiler Nisan’daki %3,12’den %2’nin altına düştü.

Kurumsal yatırımcıların pozisyonları

BlackRock, yatırımcılar için enflasyona endeksli tahvillere yatırım yapmaları konusundaki tavsiyesini sürdürüyor.

Alliance kısa bir süre önce enflasyon korumalı menkul kıymetlere yaptığı yatırımı arttırdı.

Pimco ise, beklenenden yüksek fiyat artışı tehlikesine karşı korunmak için enflasyon bağlantılı tahviller satın aldı.

Wei Li, piyasanın fiyatladığı resmin “Hafif bir durgunluk, kalıcı hedef olan %2’nin hafif üstünde bir enflasyon ve riskli varlıkları yavaştan satın almayı planlayan piyasa” şeklinde göründüğünü söyledi.

Yapısal Değişimler

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi Blackrock, “Yaşlanan nüfus, jeopolitik parçalanma, düşük karbon salınımlı yeni ekonomik modele geçiş” gibi ekonomik faktörler arasında enflasyonun beş yıl içinde ortalama %3,5 civarına düşeceğini sonrasında ise %3’ün altına ineceğini tahmin ediyor.

Wei Li, “Yapısal değişimlere ilişkin görüşümüz, enflasyonun pandemiden önceki alıştığımız seviyelerden daha yüksek olacağı anlamına geliyor. Enflasyonda yüzde 3’ün altına yerleşmek muhtemelen çok daha zor olacak.” dedi.

Pimco’dan Alfred Murata yazmış olduğu bir notta, “Ücret, barınak ve kira enflasyonu dahil olmak üzere bazı kilit kategoriler ‘yapışkan’ olmaya devam edecek. Enflasyonun Fed’in %2 hedefine yaklaşması daha uzun sürecek. Yine de piyasa, enflasyonda çok daha hızlı bir düşüşü fiyatlıyor” dedi.

 

 

*Söz konusu yazı, Bloomberg haber kaynağından çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla