Anasayfa » Goldman Sachs: Bu yıl 3 faiz artışı daha gelebilir

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

Goldman Sachs: Bu yıl 3 faiz artışı daha gelebilir

Goldman Sachs ve Bank of America, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faiz oranlarını üç kez daha arttırmasının mümkün olduğunu söyledi.

ABD’de perşembe günü açıklanan ÜFE, Ocak ayında %0,7 oranında artış göstererek Haziran sonrası en yüksek aylık artışı yaşadı. Ocak ayında mal endeksi %1,2 oranında artış kaydederken enerji endeksi %0,5 ve hizmet endeksi %0,4 arttı. Ocak ayında benzin fiyatları %6,2 oranında yükseliş gösterdi.

Bunun yanısıra, ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta Eylül’den beri en düşük seviyeye geriledi.

Goldman Sachs ekonomistleri, yazdıkları notta, “Daha güçlü büyüme ve daha sağlam enflasyon haberleri ışığında, Haziran ayında Fed’in 25 baz puanlık (baz puan) bir faiz artırımı yaparak faizleri %5,25 – %5,5 seviyesine yükselteceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Goldman Sachs’a paralel şekilde BofA Global Research de Fed’in Haziran toplantısında 25 baz puanlık artış gerçekleştireceğini düşünüyor.

Para piyasaları şu anda Temmuz ayına kadar %5,3’lük bir terminal faiz oranını fiyatlıyor.

Son açıklanan ABD verilerinden önce JP Morgan, Haziran ayı sonu itibariyle nihai faiz oranın %5,1 olacağını tahmin etmişti.

En son verilerden önce Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin çoğu, Fed’in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını en az iki kez daha artırmasını beklediklerini ve daha da yükselme riskinin olduğunu söylediler.

Ankete katılan ekonomistlerin hiçbiri bu yıl faiz indirimi beklemiyor.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla