Tecrübeli ekonomist Jim O’Neill, Japon Yeni’nin düşüşünün dolar başına 150’ye kadar düşmesi durumunda 1997 Asya Finansal Krizi ölçeğinde kargaşaya yol açabileceğini söyledi. Bu büyüklükte bir çöküş, Çin’i kendi ekonomisini korumak için döviz piyasasına müdahale etmeye ikna edebilir.
O’Neill’a göre “Yen zayıflamaya devam ederse, Çin bunu haksız rekabet avantajı olarak görecektir.” Ve maalesef Asya Finansal Krizi ile paralellikler son derece artacaktır. “Çin, uluslararası güçlü para birimlerinin bu şekilde devalüe edilmesini istemez, çünkü ekonomisini tehdit edecektir.”
Yen’in daha fazla zayıflaması Japonya’ya veya dünyanın geri kalanına uymuyor.” Yen bu yıl yaklaşık %14 düştü. 2021 yılından bu yana ise %30 değer kaybetti. Yen’in zayıflığı, güvercin Japonya Merkez Bankası ile diğer şahin merkez bankalarındaki arasındaki ayrışmadan kaynaklanıyor. BOJ’un güvercin politika ayarlarını sürdürmesi durumunda birçok kişi daha fazla kayıp öngörüyor.
Grafik 1: 2021 Yılından günümüze USD/JPY grafiği
1997 krizi sırasında, ABD ve Japonya da dahil olmak birçok ülke, Çin’i, para birimi zayıflığının zincirleme reaksiyonuna yol açabileceği endişesi nedeniyle yuanı devalüe etmemeye çağırdı. Çin’in yuan’ın değerini korumaya yönelik nihai kararı, bölgeyi desteklemede yardımcı oldu. Çin, “bölgeyi kurtarmada” bir rol oynadı
O’Neill, Çin’in şu anki etkisinin çok daha büyük olabileceğini göz önünde bulundurarak Çin’in hamlesinin çok önemli olduğu görüşünde. Çin de para birimini zayıflatma kararı alırsa, başta Asya ülkeleri olmak üzere küresel finansal istikrar için kötü bir hamle olacak.
Çin hükümetinin büyük şehirlerdeki kapsamlı karantinalar yoluyla sıfır Covid vakasını sürdürme taahhüdü, yatırımcıların ülkenin bu yılki büyüme hedefine ulaşamayacağı endişesini artırdı. Politika yapıcılar, sermaye çıkışlarına ilişkin endişelerden dolayı mali teşvikler getirdiler.
Yuan, Sıfır Covid konusundaki katı duruşu yansıtıyor. Gittikçe değer kaybediyor.
Grafik 2: 2022 Yılbaşından bu yana USD / Yuan
Yuan, 1 nisandan bugüne, yaklaşık %5 değer kaybetti.