Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Batı, Rusya’nın nükleer tehdidinden daha mı az korkuyor? – Financial Times

Bu hafta başlarında Rus devlet televizyonunda yayınlanan bir programda katılımcılardan biri, “Sadece bir nükleer fırlatmayla Boris ve İngiltere gitti” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada geniş çapta dolaşan bu endişe verici klip, Batı’da abartılı ve kışkırtıcı olduğu için sert eleştirildi.

Nükleer saldırı ihtimali, Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteğe misilleme olarak Moskova’nın verdiği tepkiyi gösteriyor. Şubat ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer kuvvetlerini yüksek alarm durumuna getirdiğinde, bu tüm dünyayı rahatsız etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov geçen hafta Rus devlet televizyonuna verdiği röportajda şunları söyledi: “Rus nükleer saldırı tehlikesi gerçekten ciddi. Ve bunu küçümsememeliyiz.”

CIA Direktörü Bill Burns ise şunları ifade etti: ““Başkan Putin ve Rusya’nın çaresizliği, askeri olarak karşı karşıya kaldıkları aksilikler göz önünde bulundurulduğunda nükleer silahlara başvurulma olasılığını küçümsememeliyiz”

Korku geçti mi?

Batı’nın Rus nükleer saldırısı tehdidine ilişkin korkuları bir şekilde geçti. Çünkü, ABD ve müttefikleri, Moskova’dan daha az çekinerek Kiev’e ölümcül yardımı hızlandırdı ve son haftalarda Ukrayna’ya daha ağır silahlar göndermeye başladı.

Yetkililer, Rusya’nın nükleer silahlara başvurmadan önce gerilimi başka şekilde tırmandırabileceği konusunda uyarıyor.

ABD’li bir yetkili, Şubat ayında Biden yönetiminin Tiger Team adlı bir grubu kimyasal, biyolojik veya nükleer silah kullanımı gibi olası riskler için acil durum planları hazırlamakla görevlendirdiğini söyledi.

Adam Schiff, bu hafta Kiev’e yaptığı bir geziden dönerken, “Kimyasal veya biyolojik silahların olası kullanımı için açıkça tetikte olmamız gerekiyor” dedi.

Biden yönetiminin nükleer duruşu, ABD’ye veya müttefiklerine yönelik bir nükleer saldırıyı caydırmak için nükleer silahların kullanılabileceği yönünde. Bu ABD’nin geçmişten beri duruşunu sürdürdüğü nükleer politikası.

Pentagon yetkilisi olan siyaset bilimi profesörü Scott Sagan, “Perde arkasında çok fazla planlama ve düşünme var” sözlerini kullandı.

 

*Söz konusu yazı “How the west became less anxious about Russia’s nuclear threat” ismiyle Financial Times’da yayınlanmıştır. Yazı paraanaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.

 

İlgili Haberler:

Açlık krizleri kapıda

ANALİZ: Büyüme beklentileri keskin bir şekilde düşüyor

Hisse senetleri için olumsuz senaryo nedir? (Tristan Abet)

Avrupa Komisyonu: Rusya üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarıyoruz (Financial Times)

Bu gönderiyi paylaş