Avrupa Birliğine üye ülkeler, Moskova’ya karşı altıncı bir yaptırım paketi üzerinde çalışıyor. Brüksel tüm Rus petrolüne aşamalı bir ithalat yasağı önerdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yasağın tüm Rus petrol, deniz ve boru hattı, ham ve rafine petroller için geçerli olduğunu söyledi.
Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’na verdiği demeçte, komisyonun ayrıca Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ı Swift uluslararası ödeme sisteminden çıkarmayı önerdiğini söyledi. Financial Times’ın önerilerine göre, Credit Bank of Moscow ve Rus Tarım Bankası Swift’den çıkarılacak.
Macaristan ve Slovakya, Rus petrolüne bağımlı durumdalar. AB komisyonunun taslağına göre, bu iki ülkenin ithalat yasağına uymak için 2023’ün sonuna kadar süreleri var.
Rusya üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarıyoruz
Hazırlanılan bu yaptırımların 27 üye ülkenin tamamının desteğini alması bekleniyor. Bu yatırımlar, Rusya ekonomisinin temel dinamiklerini hedef alarak Batı yaptırımlarının tırmanışını ifade ediyor. Von der Leyen, Strasbourg’da yaptığı açıklamada, bu son önlemlerle “Rusya üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarıyoruz” dedi.
Avrupa’da Rus doğalgazına en fazla bağımlı ülke olan Almanya, petrol bağımlılığını azaltmada ilerleme kaydettiğini açıkladı. Bu yüzden AB’nin petrol yasağının arkasındaki ivme, son haftalarda yükseldi. Ancak Almanya da dahil olmak üzere birçok üye ülkede Rus gazının yasaklanması fikrine karşı çok daha büyük bir direnç var.
AB paketi tartışmaya hazırlanırken, Ukrayna cumhurbaşkanı Salı günü yaptığı açıklamada, “Yaptırımlar konusunda ısrarcı olmalıyız. Rus bankaları küresel finans sisteminden tamamen ayrılmalı ” dedi.
Zelenky’nin baş ekonomi danışmanı Oleg Ustenko ise, AB’nin yeni yaptırım paketi için “Nihayet şimdi harekete geçiyoruz” ifadelerini kullandı. Ancak hala daha dünya çapında yapılan “büyük miktarlarda” Rus petrol ve gazına dikkat çekti.