Bankadan yapılan açıklamaya göre, Garanti BBVA ve PwC Türkiye, ESG’yi ve enerji sektörüne etkilerini ele aldığı bir webinar düzenleyerek Paris Anlaşması, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, sürdürülebilir finans piyasasına yönelik teşvik ihtiyacı ve aksiyon önerileri konularını değerlendirdi.
Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Finansman Direktörü Emre Hatem, Garanti BBVA olarak 2021 sonu itibarıyla proje finansmanı kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarına toplam 6 milyar dolar finansman sağladıklarını belirterek, ‘Türkiye’nin faaliyetteki kurulu rüzgâr gücü içerisinde yaklaşık yüzde 23 pazar payıyla sektör liderliğini korumaya devam ediyoruz.’ dedi.
Emre Hatem, Garanti BBVA’nın düşük karbonlu enerjiye geçişte finansman imkânları hakkında da bilgi verdi. 2050 yılı net-sıfır karbon hedefine ulaşabilmek için global olarak temiz enerji kaynaklarına yapılan yatırımın 2030 yılına kadar ortalama yıllık 4,2 trilyon dolara çıkması gerektiğini belirten Hatem, mevcut yatırımların ise 400 milyar dolar seviyesinde olduğunu vurguladı.
Hatem, bu durumda mevcut yatırımların yaklaşık 10 katına çıkarılmasının şart olduğunu kaydederek şöyle devam etti:
‘Bu ihtiyacın karşılanması için bankalara önemli bir görev düşeceği aşikar ancak yeşil tahviller, yeşil fonlar, yeşil halka arzlar gibi yeni kaynakların yaratılması da gerekecektir. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasına ek olarak, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında özellikle demir-çelik, çimento, otomotiv, enerji, elektrik, alüminyum, gübre gibi karbon yoğun sektörlerde de stratejiler geliştirmek gerekiyor.
Webinar’da ESG’nin enerji sektörüne getirdiği fırsatları ve riskleri ele alan PwC Türkiye Enerji Altyapı ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Murat Çolakoğlu ise ESG konularının toplumun ve iş dünyasının her kesimini çok yakından ilgilendirdiğini aktardı.
Çolakoğlu, ‘Dünyanın her yerinde şirketler emisyon hedefleri ile ilgili açıklamalarında yarış halindeler. Konu dönüp dolaşıp ‘enerji’ sektörüne bağlanıyor. Zira, emisyon konusu ya enerjiyi nasıl ürettiğiniz ya da nasıl ve ne için kullandığınız ile bağlantılı. Bu çerçevede ESG kavramının her bir harfi enerji şirketleri için ciddi bir ev ödevi oluşturuyor. Dünyada var olan sermayenin nereye yöneleceğini, bu konuda hızlı ve güvenilir mevzuat altyapısını hazırlayan ve uluslararası taahhütlerine doğru hızlı adım atan ülkeler belirleyecek.’ değerlendirmesinde bulundu.
KSS ve ESG Arasındaki Fark Nedir?
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), ESG’nin başlangıç noktası olarak görülebilir. Ancak KSS, bir işletmeyi hesap verebilir hale getirmeyi hedeflerken, ESG çabalarını ölçülebilir hale getiriyor. KSS, kuruluşların olumlu faaliyetlerini bir pazarlama aracı olarak tanıtmasının, ESG ise, işletmelerin – kaç galon su korudukları veya ne kadar plastik geri dönüştürdükleri gibi – eylemlerinin gerçek sürdürülebilir ve toplumsal etkisini ölçmeleri için bir yoldur.
AA