Anasayfa » Şubat Ayı Piyasa Görünümü

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Şubat Ayı Piyasa Görünümü

Geçtiğimiz hafta hisse senetleri için zorlu bir haftaydı. Başta büyük teknoloji şirketleri olmak üzere geçen yılın en iyileri 2022 yılına kötü başladı. Özellikle teknoloji sektöründe kayıplar önemli oldu. Nasdaq yılın başından bu yana %12 değer kaybetti.

FED ‘in faiz artırımı beklentisi bu süreçte belirleyici oldu. Ancak açıklanan zayıf finansal raporların, ekonomik rakamların ve özellikle Ukrayna’daki siyasi risklerin neden olduğu birçok belirsizlik de bu süreçte önemli rol oynuyor.

Piyasa, geçtiğimiz ay artan enerji fiyatları, enflasyon ve durgunluk yönündeki eğilimleri, artan Omicron vaka sayısını ve hayal kırıklığı tarayan birçok sonucu göz ardı etmeye hazırdı. Ancak mevcut belirsiz durum olumsuz duyguların artmasına yol açıyor. Grafiklerle sürece bir göz atalım:

1. Yatırımcı sentimenti tarihi diplerde: Mart 2020, 2007 finansal krizi seviyelerinde.

2. Nasdaq’da 52 haftalık zirve seviyesinden %50 ve daha fazla düşüş gösteren hisse sayısı %40’ın üzerinde. Bu oran Mart 2020, 2007 finansal krizi ve 2000 teknoloji balonu seviyelerinde. Ayrıca ABD hisse senedi piyasasında endeksin ulaştığı tarihi zirvelere sınırlı sayıda menkul kıymetin eşlik ettiğini eklemeliyiz. 2021 Nisan ortasında, S&P 500 4200 civarında seyrederken, hisselerinin %97’si 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde işlem görüyordu. Aralık 2021’in başında bu oran %54 bandına düşmüştür.

3. Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği üyelerinin cevaplamış olduğu ankete göre yatırımcı sentimenti 2013 yılından bu yana en düşük seviyede.

4. Renaissance Macro Research‘ün araştırmasına göre Bull/Bear rasyosu %10 seviyesinin aşağısındadır.

Gerçekleşen bu düzeltme konsolidasyon sürecine dair örüntüler barındırmakla birlikte küresel ölçekte artan riskler ve para politikasındaki rota değişikliği bu düzeltmenin daha büyük bir düşüşün başlangıcı olabileceğine dair potansiyel de barındırmaktadır.

Sürecin nereye evrileceği önümüzdeki zamanlarda gözlemlenecektir.

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla