“Oynasın da büyüsün.”
Değerli Anne- Babalar;
Gelişimin en kritik dönemi olan okul öncesi dönemde; oyunun önemi büyüktür. Çocuk dış dünyayı oyun ile tanır, bu dünyaya uyum sağlamaya çalışır. Bu dönemde oyun, çocuk için en ciddi iştir. Çocuğun gelişimine önemli katkılar sağlar ve çocuk için beslenme ve uyku kadar gerekli bir ihtiyaçtır. Oynamayan çocuk olmaz.
Oyun en doğal öğrenme aracıdır ve çocuk aktif olarak oyuna katıldığı için diğer öğrenme stillerinden en etkili olanıdır. Çocuk, oyun içinde kendisi için gerekli bilgi ve becerileri yaparak yaşayarak öğrenir. Yardımlaşma, konuşma, alışkanlık, deneyim kazanma, yaşam rollerini anlama gibi olguları oyun içinde kavrar ve pekiştirir. Örneğin; farklı nesnelerle oynayan çocuk, kavramları, sayıları ve buna benzer pek çok şeyi öğrenir.
Oyun aynı zamanda, çocuğun sosyal ve toplumsal yaşama uyum sağlaması için de önemli bir işleve sahiptir. Çocuk oynarken; duygularını ve isteklerini ifade etmeyi öğrenir, karşılaştığı problemleri tek başına çözer. Oyun kurallarına uyma, sıra bekleme ve tebrik etme gibi becerileri kazanır.
Çocuk, oyunlar gerçek yaşam becerilerini deneyimler. Doktor olur, anne olur, yemek yapar, araba sürer. Böylece yaşama hazırlanır. Aynı zamanda da istek ve amaçlarını da gerçekleştirmiş olur.
3-6 yaşları arasında çocuklar en çok hayali oyunları severler. “Sen şimdi anneymişsin, bana kek yapıyormuşsun.” ya da “Ben şimdi şakacıktan işe gidiyormuşum.” gibi cümlelerin kurulduğu oyunlar hayali oyunlardır. Bir nesneyi başka bir nesne gibi ya da bir olguyu başka bir olgu gibi düşünerek oynadıkları hayali oyunlarda; çocuklar perdeden elbise, sopadan araba yapabilir.
Önceleri –paralel oyun dediğimiz- bir arada olmalarına rağmen tek başına oynayan çocuklar, sonrasında rol paylaşımları yaparlar, birlikte oyun kurarlar. Çocuk; okulda, parkta, sokakta oynarken başka çocuklarla temas kurar, sosyalleşir. En önemlisi de eğlenir.
Oyun, çocuğun kendi ifade etme şeklidir. Biz yetişkinler kendimizi sözcüklerle ifade ederiz. Çocukların sözcükleri ise; oyunları ve oyuncaklarıdır. Çocuklar isteklerini, korkularını, üzüntülerini, sevdikleri ve sevmedikleri şeyleri oyunlarına yansıtırlar. Bu sebeple çocuğunuzun oynadığı oyunlar, onu anlayabilmek için önemli bir ipucudur.
Uzm. Psk. Dan. Zerrin KÖSE CAN