Anasayfa » DAVID GERARD İLE TETHER VE USD COİN ÜZERİNE

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Genel

DAVID GERARD İLE TETHER VE USD COİN ÜZERİNE

Zeynep Uslu: Mesleğiniz ve ilgi alanlarınız nelerdir?

David Gerard: Kripto para birimi ve blok zincirler hakkında kitaplar ve gazete yazıları yazıyorum. Ayrıca Unix sistem yöneticisi olarak çalışıyorum.

Zeynep Uslu: Kripto para yatırımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu alana yatırım yapar mısınız? Çevrenizde yatırım yapan insanlar var mı?

David Gerard: Hiçbir şekilde kriptolara dokunmam. Bence bunlar kötü yatırımlar, çünkü çok fazla oynaklar, piyasa çok fazla manipüle ediliyor ve bir bütün olarak değerlendirdiğimde bu piyasa negatif toplamlı bir oyun – başka birinin koymadığı parayı alamazsınız. Kripto piyasası, hiçbir şekilde yeni zenginlik üretmiyor.

Zeynep Uslu: Bu kripto para varlıklarının değerleri sürekli düşüyor/düşme eğilimi var diyebilir miyiz?

David Gerard: Fiyatlar her yerde ve son zamanlarda zirveye ulaştı. Bu yüzden her zaman düştüklerini söyleyemem.

Zeynep Uslu: Tether arzının kripto varlık piyasasının gelişimi üzerinde bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

David Gerard: Bence muazzam bir etkisi oldu. Tether’in fiyatı etkilememesinin pek olası olmadığını gösteren akademik araştırmalar bile var;

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3195066

Ayrıca, Bitfinex/ Tether’den Giancarlo Devasini’nin öyle düşündüğü belgelendi – Bitcoin yaklaşık 8.000 dolarlardayke,  Bitfinex ve Tether ABD doları elde etmemiş olsaydı, Bitcoin’in 1.000 doların altına düşebileceğini söyledi. ( New York Başsavcısı’nın soruşturmalarında ilk dosyalamasında dosyalandığı gibi. )

Zeynep Uslu: New York Başsavcısı’nın Tether soruşturması diğer benzer kurumları nasıl etkiledi? Ve bu firmalar bilançolarını halka sunuyorlar mı?

David Gerard: NYAG soruşturması, stablecoin ihraççılarının, yasal düzenleyicilerin alanın farkında olduğunun ayrımına kesinlikle varmasını sağladı. Diğerleri, en azından Tether’in verdiği kadar bilgi sundu. Ancak, hiçbiri gerçek bir denetime (audit) imkan tanımadı; sadece anlık kontroller (attestations) sağladılar.  NYAG soruşturmasının bir yönü, Tether’in, denetçinin bakmasından sadece birkaç saat önce bir hesaba para koyarak, Tether’in kesinlikle desteklenmediği bir zamanda desteklenmiş gibi görünmesini sağlamak için bir anlık kontrolü nasıl manipüle ettiğiyle ilgiliydi.

Zeynep Uslu: Tether’in bilançosundaki varlıklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Ve paylaştığı bilgiler yatırımcıları için yeterli mi sizce?

David Gerard: Tether sahiplerinin bundan memnun olduğu açık. Ancak, diğer başkalarının bununla memnun olması gerektiği o kadar açık değil, zira bu durum tüm kripto pazarını etkiliyor.

Zeynep Uslu: Son zamanlarda artış gösteren USD Coin hakkında ne düşünüyorsunuz ve Tether’e alternatif olacağını düşünüyor musunuz?

David Gerard: USDC çok hızlı coin çıkarıyor gibi görünüyor ve Tether’in gerçekleştirdiği birçok işlevi yerine getiriyor – marj ticareti ve DeFi. USDC’nin destek iddiaları, bir banka hesabındaki dolar olmaktan, dolar ve ne olduğu belirtilmemiş “onaylanmış yatırımlara” dönüştü. En son USDC onayı (attestation), genel destek kategorileri gösterir, ancak bu destek kategorilerinde yalnızca Tether’in sağladığı ayrıntı düzeyine kadar ayrıntı veriliyor.

Zeynep Uslu: USDT cephesindeki son fiyat dalgalanmasının nedeni USD Coin yatırımcılarındaki beklenmedik artış mı?

David Gerard: Bağlantılı olacaklarını sanmıyorum. Tether’e çok yakından bakan yasal düzenleyiciler nedeniyle daha fazla USDC basıldığını düşünüyorum.

Zeynep Uslu: Kripto varlık yatırımcılarına neler söylemek istersiniz?

David Gerard: Düzenlenmemiş, manipüle edilmiş bir piyasada kumar oynamaktır. Kesinlikle kripto para kazanabilirsiniz – ve tüm paranızı da kaybedebilirsiniz. Köpek balıklarıyla dolu kavanozda yüzmek gibi. Kripto ticaretinde köpek balıkları tarafından yenmemek için çok iyi olmalısınız.

Zeynep Uslu: USDT ve USDC’deki son olayları kısaca değerlendirebilir misiniz?

David Gerard: Tether, 2018’den beri ABD Adalet Bakanlığı tarafından araştırılıyor. Son zamanlarda bir kovuşturmaya ulaştıklarına dair haberleri duymak güzel. (“Zamanı geldi” derdim.) Circle, ABD’de genellikle halka arzın gerektirdiği tam açıklamayı sağlamadan halka açık bir şirket olmaya çalışıyor. Bunun onlar için işe yarayacağından emin değilim.

Keyifli sohbeti için Mr. David’e teşekkür ederim.

David Gerard’ın Twitter adresine buradan ulaşabilirsiniz . https://twitter.com/davidgerard

Twitter adresime buradan ulaşabilirsiniz. https://twitter.com/zynbuslu

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla