Anasayfa » ENFLASYON HAKKINDA BİRKAÇ ŞEY

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Genel

ENFLASYON HAKKINDA BİRKAÇ ŞEY

Kaldıraçtaki üstel artışlara dayalı hayali “varlıkları” ne kadar yükseğe iterlerse, temel somut şeyler ve hayal arasındaki hava boşluğu o kadar büyük olur.

Enflasyon haberlerde yer alıyor; ancak enflasyonla ilgili pek fazla yer almayan birkaç şey var. Enflasyonun her zaman parasal bir fenomen olduğu mecazıyla başlayalım. Aslında hayır.

Besin açısından zengin toprak ve tatlı su rezervleri tükendiğinde, mahsul verimi düşer ve insan nüfusu ve hayvansal protein iştahı arttıkça gıda kıt hale gelir. Gıda kıt hale geldiğinde, fiyatlar buna göre yükselir. Para arzı ile ne yaptığınız önemli değil, “para” olarak kullanılan her şeye göre fiyatlar yükselecek; altın, kabuklar, üzerinde renkli resimler bulunan kağıtlar, dev taş diskler, quatloo’lar, kripto para birimleri vb.

“Parayı” tamamen ortadan kaldırabilirsiniz ve salt takas sisteminde bile gıdanın nispi maliyeti yükselir.

“İhtiyaçları” acımasızca “isteklerden” ayıran, bir ihtiyaçlar hiyerarşisi olduğunu çok az kişinin kavradığı görülüyor ve gerçek kıtlıklarda “isteklerin” değeri hızla sıfıra düşer. Acıktığınızda, yani gerçekten aç olduğunuzda, yatınızın değeri, koleksiyonluk kas arabanızın, NFT’nizin vb. değeri sıfıra düşer, eğer yiyecekleri olanların “değerli eşyalarınıza” hiç ilgisi yoksa. Bir yumurta için bir ons altın mı? Her şey aslında ihtiyacın ne olduğuna bağlı.

Benzer şekilde, gerçek kıtlık, hayali maddi olmayan varlıkları gerçek varlıklardan ayırır. Aşağıdaki maddi ve maddi olmayan duran varlıklar tablosuna bakarsanız, hayali maddi olmayan varlıkların artık gülünç bir şekilde “varlıklar” olarak adlandırılan şeylerin ezici çoğunluğu olduğunu fark edeceksiniz.

50 kiloluk bir pirinç çuvalı için XYZ Corporation’daki hisselerinizi takas etmek mi istiyorsunuz? XYZ Corporation’daki hisselerin “değerinin” yarın sıfır olmayacağını nereden bileceğim? Hayır teşekkürler. Pirinç için ticaret yapmak için somut ve somut olarak yararlı bir şeyiniz olduğunda (yani yarın değerini koruyacak) geri gelin.

Kıtlığın küreselleşmiş pazarların tanrıları tarafından kovulduğu ve kumdan kaleler üzerine inşa edilen hayalet varlıkların gezegendeki en değerli varlıklar olduğu bir fantezi dünyasında yaşıyoruz. Küresel hisse senetleri şimdi 115 trilyon dolar değerinde, woo-hoo.

Bu arada, gerçek dünyada, insanlığın büyük çoğunluğu emeklerini yiyecek ve diğer temel ihtiyaçlar için takas ediyor. İnsan emeğiyle ilgili komik olan şey; nüfus artışı, küreselleşme ve finansallaşma sayesinde emeğin göreli değerinin on yıllardır düşüşte olmasıdır. (aşağıdaki tabloya bakın)

Bu, kıtlıklar nedeniyle temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları arttıkça, emeğin satın alabileceği maddi miktarların azaldığı anlamına gelir, yani emeklerini temel ihtiyaçlar için takas edenler temel ihtiyaçlarını  daha az karşılayabilir.

Başka bir deyişle, kıtlık, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını artırdığı için refahları serbest düşüşte de diyebiliriz.

Emeğin değerindeki ve dolayısıyla refahtaki bu serbest düşüş, 1975-2018 RAND gelir tablosunda  ve  Amerikan hanehalkının en alttaki %50’sinin elindeki servet  Federal Rezerv veri tabanı tablosunda görülebilir. En üstteki %1, en üstteki %9 ve en alttaki %90’a göre RAND gelir tablosu, en alttaki %90’ın gelirinin %25’inin -neredeyse hepsi emekten- ilk %1’e transfer edildi (vergiye tabi gelirin en tepedeki %1’e giden payı 2,5 kat arttı) ve daha az derecede, en üst %9’a kadar. (En tepedeki %9’un çoğunlukla emekten elde edilen kazançlara dayandığını, dolayısıyla en tepedeki %1’e kıyasla mütevazı artışlarını hatırlayın.)

En alttaki Amerikan hanehalkının %50’nin elinde tuttuğu acıklı ince servet dilimi neredeyse sıfıra düştü. 1990’ların ortasındaki son zirveden bu yana 2/3 düştü ,en alta inen son “patlama” %90.

En alttaki %50’nin, somut temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları arttıkça yararlanacak rezervleri yok. Satacak servetleri yok ve temel ihtiyaç maddelerinin satın alma gücüyle ölçülen emeklerinin değeri, hızlanan bir düşüş içinde.

Bu, medeniyetin uzun süredir devam eden bir gerçeğidir. Verimlilik arttıkça, insan nüfusu biyosferin taşıma kapasitesine kadar genişler. İşçinin kazancı artıyor. Üreticiler artan talebi karşılamak için üretimi genişlettikçe işçinin kazancı artıyor. İnsan nüfusu ve güzellik iştahı genişlemeye devam ediyor; sürdürülebilir arzı aşarken, emek arz fazlası olduğu noktaya kadar genişliyor. Ücretler düşer ve emek, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları yükselirken satın alma gücünü kaybeder. Huzursuzluk ve düzensizlik artar, devletler ve medeniyetler düşer.

Uygarlığın temel döngüsüyle ilgili bu kitapları uzun zamandır tavsiye ediyorum:

http://www.amazon.com/gp/product/019512121X?ie=UTF8&tag=charleshughsm-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=019512121X

https://www.amazon.com/gp/product/0996139540/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0996139540&linkCode=as2&tag=charleshughsm-20&linkId=e29ea9cd9750ab5b967da10f59aafbc5

Bu bizi parasal manipülasyon ve ekmek ve sirklerdeki bedava paranın hayali düzeltmelerinde azalan getirilerin son tablosuna götürür. Federal Rezerv, havadan para yaratabilir; ancak verimli toprak, tatlı su, bakır cevheri, petrol veya yiyecek yaratamaz.

Fed, kaldıraca dayalı hayalet bir “zenginlik” yaratabilir, ancak bu, tüm somut kıtlıkların sihirli bir şekilde merkez bankası para yaratma ve düşük faiz oranları ve bir teknokrat peri tozu serpiştirmesiyle bolluğa dönüştürüldüğü bir fantezi dünyasına aşırı derecede abartılı bir inanca dayanıyor.(Toz: karbon vergileri, yel değirmenleri ve uçuşan insansız hava araçları.)

Fantezilerin ve hayali “varlıkların” getirileri de serbest düşüşte. Parasal ve mali teşvikler, sahte bir “refah”la alay edilmesinin gülünçlüğünün, başarısız bir finansal maskaralığın kokuşmuş bir düdenine çökmesini önlemek için hızla artıyor.

Kaldıraçtaki üstel artışlara dayalı hayali “varlıkları” ne kadar yükseğe iterlerse, temel maddi varlıklar ile fantezi arasındaki hava boşluğu o kadar büyük olur.

Not : Bu çevirinin orjinali için tıklayın.

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla