Morgan Stanley
Banka yetkilileri Ankara ve İstanbul’da yerel uzmanlar, siyasetçiler ve ekonomistlerle buluştu.
Banka raporunda, Türk Lirası, gelişmekte olan diğer ülke para birimleri ile kıyaslandı.
Grafik: Gelişmekte olan ülkeler ve Türk Lirası 2022 performansı
Buna göre, Türk Lirası, 2022 yılında gelişmekte olan diğer ülkelere göre en değerli kalan para birimi oldu. Diğer ülke para birimleri ortalama %5 bandında değer kaybetti.
Türk Lirası ise bu süreçte, %7.6 değer kazanmış oldu.
Güncel durum göz önünde bulundurulduğunda 4 adet alternatif USD/TRY tahmini bulunmaktadır.
- Mevcut hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazandığı senaryoda, dolar/TL kurunun 27 TL bandında,
- Muhalefet partilerinin kazandığı senaryoda ise dolar/TL kurunun 25 TL bandında olması bekleniyor.
Banka uzmanları seçim sonuçlarına göre politika faizi ve USD/TRY açısından 3 farklı senaryo kaleme aldı ve şu yorumlara yer verdi:
CUMHUR İTTİFAKI KAZANIRSA
Rusya ve Körfez ülkeleri gibi bölgesel ortaklardan gelen para girişlerine, düzenleyici adımlara ve aktif rezerv yönetimine bağlı olarak, dövizdeki ilk düzeltme daha sınırlı tutulabilir. Durum üçüncü çeyreğe kadar korunabilir ancak Dolar/TL’de yıl sonuna doğru daha keskin bir değer kaybı göreceğimizi tahmin ediyoruz.
Bu da, politika faizinde kısmi bir geri dönüşü tetikleyebilir.
MUHALEFET PARTİLERİ KAZANIRSA
Manşet enflasyon beklentisinin seçim sonrası yüzde 45 olması ve 12 ay sonrası için bu beklentinin yüzde 32 civarında olması nedeniyle politika faizinde ilk hareketin yüzde 30-35’e çıkmasını öngörüyoruz. Böyle bir senaryoda faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 40-45’e yükseldiğini öngörüyoruz.
2024’te anlamlı bir enflasyon düşüşü ve üç çeyreklik bir durgunluğun ardından nispeten hızlı bir toparlanma bekliyoruz.
SİYASİ BELİRSİZLİK
Daha önce bu üçüncü senaryoyu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını elinde tuttuğu ancak parlamentodaki çoğunluğu kaybettiği bölünmüş bir sonuç olarak çerçevelendirmiştik.
Böyle bir durumda artan siyasi belirsizlik, dövizde büyük bir değişikliğe yol açabilir ve düzensiz bir hareket getirebilir.
Morgan Stanley – Borsa Tahmini
Banka söz konusu raporda sektör değerlemeleri için tahmininde bulundu.
Buna göre ilgili sektörler aşağıdaki şekilde yer almaktadır.
Grafik: Borsa İstanbul seçili sektörler için 2024 HBK tahmini
Söz konusu tahmine göre, Utilities (elektrik, su, gaz hizmetleri) sektöründeki hisse başı kazanç oranının %53 büyümesi, iletişim sektöründeki hisse başı kazanç oranının %51 büyümesi, temel tüketici malları sektöründeki hisse başı kazanç oranının %36 büyümesi bekleniyor.
Standard Chartered – Dolar/TL kuru tahmini
Yıllık enflasyon düşerken ve büyüme yavaşlarken, para politikasının seçimlere doğru büyüme odaklı kalması muhtemeldir.
Enflasyonun gevşeme belirtileri göstermesi ve ekonomik aktiviteye yönelik ters rüzgarların artmasıyla birlikte, merkez bankasının 27 Nisan politika toplantısında haftalık repo oranını %8,0’e düşürmesini bekliyoruz. Yetkililerin ‘Yeni Ekonomik Plan’a sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam edeceğine ve yaklaşan seçimler nedeniyle politika değişikliği yapılmasının olası olmadığına inanıyoruz.
Seçim sonucu ne olursa olsun, ekonomi politikasında herhangi bir değişikliğin kademeli olmasını bekliyoruz. Özellikle mevcut hükümet iktidarda kalırsa, son dönemdeki büyüme odaklı politikaların seçimlerden sonra da devam etmesini bekliyoruz.
Genişleyen dış ticaret açığı ile birlikte, mevcut hükümet 56 milyar dolar olarak tahmin edilen turizm kaynaklı döviz girişlerine güvenmeye devam ediyor. Seçimden sonra başka finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulacaktır.
Güncel para politikasından vazgeçilirse, mevcut hükümet yeterli yabancı sermayeyi ülkeye çekebilir. Böyle bir senaryoda 2023 sonunda USD-TRY’yi 20.00 bandında görebiliriz.
Mevcut politikadan dönülmediği takdirde, TL’nin reel olarak 2021 sonundaki seviyelere inmesine neden olabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda USD-TRY’nin 2023 sonunda 36,00’a ulaşabileceğini düşünüyoruz.
Grafik: Standard Chartered Türkiye ekonomisi tahminleri