Anasayfa » İkiz Dönüşümde Tek Ses

Bu gönderiyi paylaş

Genel

İkiz Dönüşümde Tek Ses

Dijitalleşmeye her gün daha çok bağımlı hale geliyoruz Web sürümlerini ve yapabileceklerimizin imkanını hesaplarken, blokzinciri, lot (Nesnelerin İnterneti), Metaverse, görüntü oluşturmak için kullanılan Open AI ve son yapay zeka otomasyonu çıkartması ChatGPT ile teknolojinin kontrol alanı genişlemekte.

Dijital evrenin iş gücünü tehdit edeceği görüşünde olan bir kesim var, ki ben tam tersini düşünüyorum; dijitali red etmek yerine birlikte dönüşmek ve
hızla akıp giden kısıtlı zamanda teknolojinin sunduğu harikalardan hayatlarımızın kolaylaştırması için faydalanmak yanında küresel riskler sahip olduğu imkanlarla dijitali biten çözüm ortağı olarak kullanabiliriz.
”Sadece iyi olanın, bilenin, bilgiyi kullananın ve çoğaltanın hayatta kalacağı bir çağda kendini var edebilenler ise düşünmekten, üretmekten kaçanların, bu işleri algoritmaların üzerine yükleyenlerin arasından çıkmayacak. Bu nedenle ben bir sorun göremiyorum.” Bu söz Dicle Yurdakul hocamın bu hafta Politikyol’da kaleme aldığı ChatGPT konulu
Laissez-faire, laissez-passer: Bir öğretim üyesinin gözünden ChatGPT  yazısını okumanızı isterim eminim ki teknolojiye katlı görüşte olanları dahi düşünmeye sevk edecektir.

Konumuza dönersek, geçen hafta WEF 2023 WEF-Global Risks Report 2023 (Küresel Risk Değerlendirmesi) raporunda ve  Allianz Risk Barometer 2023 (Allianz’dan gelen Küresel Risk Değerlendirmesi) raporunda siber saldırı ve iş kayıplarından sonra iklim değişikliğinin meydana getirdiği yeşil enflasyonun (greenflation) etkisi ile enflasyonist baskının iş dünyası üzerinde etkisini artırması en fazla beklenen olasılık.

İklim değişikliğine karşı yeşil dönüşüm uluslararası kuruluşların öncülüğünde düzenlemeler ile aşamalı şekilde gerçekleşiyor ve uygulanan karbon düzenleme politikalarından en başta üretim yapan ve uluslararası ticari faaliyette bulunan firmalar etkilenecek. Geçen hafta toplanan Davos Zirve’sinde reel sektörden katılımcıların ortak görüşü teknolojiden en üst düzeyde yararlanmayla maliyetleri en düşük seviyeye getirmek. Yeşil dönüşüm ve dijitalin sağladığı ‘ikiz dönüşüm ‘ sektör temsilcilerin olmazsa olmazı .

Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, düşük karbon ekonomisi ve enerji  politikalarıyla ilgili dijitalde hayat var , yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi dijital teknolojilerin kullanımının pek çok sektörde verimliliği artırırken emisyonların azaltılmasına önemli katkılar sağladığını da ortaya koyuyor.

Vodafone’nun çeşitli ülkelerde 17.000 kişiyle gerçekleştirdiği “The Global Future Pulse Sustainability” The Global Future Pulse Sustainability araştırmasına göre, dijitalleşme; enerji verimliliği, doğal kaynakların sorumlu kullanılması ve döngüsel bir ekonomi yaratmanın anahtarı olarak konumlanıyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için iş dünyasından peşi sıra gelen karbon nötr şirketlere dönüşüm hedefleri arttıkça, her sektöre hem kendi karbon ayak izini azaltmak hem de ihtiyaç duyulan çözümleri sağlamak açısından önemli görevler düşüyor.

Reel sektörün dijitalin varlığını kabul etmesi ve yeşil dönüşüme çareler aram ası eskide kalmış mevcudiyetini kaybetmiş kapitalist düzenin yavaş yavaş değiş yolunda olduğunu ayan beyan gösteriyor. Belki şimdi değil ancak çevre sorunlarına ve teknolojik gelişmelere duyarsız kalınmak kişi ve kurumları saf dışı bırakacaktır aksi ise mümkün değil, sürdürülebilirliğin ele alınmadığı sürece ne çevre konusunda ne de dijitalde ilerleme sağlanamadığı gibi kapitalizmin döngüselliğe evrildiği ihtiyaç! olan döngüsel ekonomide mümkün olamaz.

Green -brown economy tartışmaları ve (EKC) Environmental Kuznets Curve merkeze alarak de-growthist-growthist)akademik çalışmaları bir yana insanlığın devamı, şirketlerin gelişmesi ve dolaylı olarak ülkelerin refahı için dijital ve yeşilin içinde bulunduğu ‘ikiz’ hatta üçüncü değişken ‘insanın’ dahiliyle ‘üçüz’ dönüşüm, kapitalizm rüzgârını arkasına almış bir dünya için kaçınılmaz .

İnsanlığa düşen bu döngü içinde enerjiyi depolayan teknolojilere yatırım yapmak, var olanı ise geliştirmek ve faydayı maksimize etmektir.

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla