Anasayfa » Bloomberg: Küresel emlak piyasası borç sarmalıyla karşı karşıya

Bu gönderiyi paylaş

Gayrimenkul

Bloomberg: Küresel emlak piyasası borç sarmalıyla karşı karşıya

Konut piyasasındaki durgunluk ticari gayrimenkullere de yayıldı. Durgunluk artmaya devam ederse ticari krediler sarmal şeklinde birbirini etkileyerek belirsizliği artırabilir.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, yaklaşık 174,6 milyar dolarlık gayrimenkul kredisi halihazırda sıkıntılı durumda. Sorunlu borçlanma verilerine bakıldığında, gayrimenkul sektöründen sonra 36 milyar dolarla yazılım hizmetleri sektörü geliyor. Gayrimenkul sektöründeki sorunlu krediler, yazılım hizmetlerine göre 4 kat fazla durumda.

Grafik: Sektörlere göre sorunlu kredi miktarları

Hukuk firması Weil, Gotshal & Manges tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa gayrimenkul piyasasında likiditedeki düşüş nedeniyle sıkıntı katsayısı, on yılın en yüksek seviyesinde.

MSCI Inc. verilerine göre, İngiltere’deki ticari mülk değerleri 2022’nin ikinci yarısında % 20’den fazla düştü. Green Street firmasına göre, ABD’deki düşüş ise % 9 seviyesinde oldu.

Ticari ve konut gayrimenkullerindeki düşüşün, kaçınılmaz olarak reel ekonomideki harcamaları etkilemesi bekleniyor. Bu durum, büyüme için bir risk oluşturabilir.

Jones Lang LaSalle firmasından Ian Guthrie,

“Faiz oranları, gayrimenkul ve diğer şirketler için darbeyi yumuşatmak yerine ağırlaştırıyor. Nakit akışlarının baskı altında olduğu, potansiyel olarak temerrüde yakın kredilerden oluşan bir ortam oluşuyor. 2023 yılı bu sorunların kendilerini göstermeye başlayacağı bir yıl olacak” ifadelerini kullanıyor.

On yıldan fazla bir süredir var olan kolay paranın aniden durması, insanların çalışma, yaşama ve yatırım davranışlarını değiştiriyor. Birçok ticari gayrimenkul sahibi, pandemi ile birlikte zor duruma düştü. Bu durum dünyanın çeşitli yerlerinde hissediliyor.

Tüm dünyada gayrimenkul bağlı sektörlerde sorunlar yaşanıyor

Jones Lang LaSalle firmasına göre, Avrupa’daki 10 kurumsal krediden yaklaşık biri düşük performans gösteriyor ve artan kredi riskini yansıtıyor.

Amerika Birleşik Devletlerinde, Brookfield emlak firması, Kasım ayında, Los Angeles şehir merkezindeki iki kuledeki borcu yeniden finanse etmek için yapılandırmaya gidebileceği konusunda sinyal verdi. Barclays PLC analistleri bu durumu piyasa için “endişe verici” olarak adlandırdı. Ev yapımı malzemeleri sektöründeki Builders FirstSource ise 2.600 kişiyi işten çıkardı. İsveçli ev aletleri üreticisi Electrolux AB, geçen yıl çoğu Kuzey Amerika’da olmak üzere 4.000 kadar işçiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

Güney Kore’de, Legoland Kore tema parkının geliştiricisi  bir borç ödemesini gerçekleştiremedi. Ülkede bir kredi sıkışıklığını tetikledi ve merkez bankası piyasaları istikrara kavuşturmak için harekete geçmek zorunda kaldı.

Avustralya’da, kuruluşundan bu yana 3.000’den fazla daire satmış olan Caydon Property Group firması, tasfiye olma kararı aldı. Firma, söz konusu durum için yükselen faiz oranlarını hedef gösterdi.

Birleşik Krallıkta, Bayes Business School’dan Dr.Nicole Lux, bu yıl müteahhitler arasında temerrütler bekliyoruz ifadelerini kullanıyor.

Almanya’da Bundesbank ve Uluslararası Yerleşimler Bankası’nın yönetim kurullarında görev yapan Andreas Dombret, ticari mülkiyetin ekonomik koşullara diğer varlık sınıflarından daha duyarlı olduğunu ve geçmişte yaşanan istikrarsızlıkların çoğu zaman ticari gayrimenkullerle ilgili olduğunu ifade etti.

Green Street firmasından Michael Knott, bu yıl ticari gayrimenkullerde % 5 ila% 10 düşüş bekliyor.

Bazı ABD bankaları, kredi kayıplarının bu yıl artacağını tahmin ediyor. Dördüncü çeyrek sonuçlarında, Bank of America temerrüt kredilerinde 1 milyar dolarlık ticari bir gayrimenkul kredisini izledi. Wells Fargo & Co. ise talep zayıfladıkça bu pazarda daha fazla stresin ortaya çıkmasını bekliyor.

Grafik: ABD Bankalarının Gayrimenkul kredileri miktarı

 

 

*Söz konusu yazı, Bloomberg haber kaynağından alınarak ParaAnaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla