1. Tarihsel olarak bakıldığında Eylül ayı, borsalar için en kötü ay. JP Morgan bu durumu, kendini gerçekleştiren kehanet olarak tanımladı. Ancak bu ay içerisinde önemli bir FED toplantısı olması, tarihsel korelasyonun bozulmamasına yardımcı oldu. Eylül ayı yine düşüşler ile geçti.
Bundan başka, yılın tüm günlerinin tarihsel kazanç oranına bakıldığında, 20-26 Eylül döneminin en kötü dönemlerden birisi olduğu görülmektedir. Benzer şekilde, Ekim ayına bakıldığında ise, 1-15 Ekim döneminin genelde sakin ve olumlu geçtiği görülmektedir.
2. SP500 Endeksi, aşırı satılmış bölgede yer alıyor. 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde yer alan hisselerin, tüm endeksteki hisselere oranı %3. Bu oran, pandeminin başında Mart 2020’de ve Haziran 2022’de olmak üzere, son 3 yılda 2 defa görüldü.
2.1. Endeksin “Aşırı Satılmış” bölgede yer alması sonrasında, endeksin ilerleyen vadede getiri oranı, ortalama olarak şu şekilde:
3. SP500 ve tahvil-bono endeksi uzun bir aradan sonra birbiriyle yüksek korele hareket ediyor. Yatırımcılar arasında, olası düşüşlerden korunmak için, klasik bir yatırım tipi olarak, %60 Hisse – %40 Tahvil-Bono portföy dağılımı düşünülen bir tercihti.
Büyük krizler dışında, bu iki yatırım aracı, ters korele hareket etmekteydi. Tarihsel olarak, korelasyonun en yüksek olduğu zaman dilimleri şu şekilde:
2000 yılındaki teknoloji balonu (Korelasyon: %33) ve 2008-2009 finansal krizi (Korelasyon: %44) yılı dışında, 2000’li yıllarda tahvil ve borsa endeksi bu kadar korele hareket etmemişti. (Günümüz: %70)
Benzer şekilde, %60 Hisse – %40 Tahvil dağılımının tarihsel getirisi, aşağıda yer almaktadır.
Grafiğe göre, güncel getiri oranı, 1931 ve 1937 yılı ile birlikte en kötü dönemde yer almaktadır.
4. Bireysel yatırımcıların tutmuş olduğu Put opsiyonları (Satım opsiyonları) tarihsel zirvede yer almaktadır.
5. Geçen haftanın en çok para girişi olan 10 ETF verisine bakıldığında, ilk iki sırada SP500 ve Russel 2000 yatırım fonları bulunmaktadır. 7.sırada ise Nasdaq için ortalama 3 kaldıraçla yatırım yapan TQQQ yatırım fonu bulunmaktadır.
Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, kısa vadeli bir tepki yükselişi için yeterli zeminin bulunduğu yorumu yapılabilir.
Veriler sadece, tarihsel korelasyonlara, hareketlere göre yorumlanmıştır. Endeksteki büyük sert düşüşlerin, endeksin aşırı satılmış bölgelerde olduğunda yaşandığı da unutulmamalıdır.
İlgili tepki yükselişinden sonra yönün tekrar aşağıya mı yoksa yukarı mı olacağı belirsizliğini korumaktadır.
Sosyal ParaAnaliz