Anasayfa » DİDİK DİDİK ERDOĞAN: 3 BÜYÜK TRAVMANIN ANALİZİ

Bu gönderiyi paylaş

Gündem / Politika

DİDİK DİDİK ERDOĞAN: 3 BÜYÜK TRAVMANIN ANALİZİ

DİDİK DİDİK ERDOĞAN: 3 BÜYÜK TRAVMANIN ANALİZİ.

20 yıldır devam eden  Erdoğan/AKP iktidarının siyasi travmalarına bakalım . Rahmetli Serol Teber’in ‘Didik Didik Freud kitabından/ programından esinlenerek , ‘Didik Didik Erdoğan ve AKP ’ analizi yapalım.

Erdoğan ve AKP’yi  travmatize  eden  gelişmelere  baktığımızda,  3  önemli  yenilgi karşımıza çıkıyor. İnanın bu sayacağım travmalar içine darbe girişimi yok, çünkü onu enişteden  öğrenip , önlemini alıyorsun ama sayacağım gelişmeler enişteden öğrenilmiyor, hayatın kendisi öğretiyor.

İLK TRAVMA: GEZİ..

Gezi,  Erdoğan’ın ilk yenilgisidir, ilk travmasıdır, Gezi’de milyonlarca insan sokağa döküldü.. Neden Gezi yenilgi? Çünkü  toplum,  “dayattığın ya da dayatmayı tasarladığın hayatı istemiyoruz” diyor. Yaklaşık  4 ay sürüyor,   onlarca şehirde  gösteriler yapılıyor , milyonlarca insan sokağa çıkıyor. Diyorlar ki;  “  hayatımızı , doğamızı,  çevremizin dokusunu koruyoruz,  senin değiştirmek istediklerini kabul etmiyoruz,  dinle bizi, farkımızı anla,  hayatımıza , giysimize,  yaşam şeklimize karışma , senin dayattığın hayatı istemiyoruz.! ”

Gezi ne demek? Gezi sivil toplum demek.  Erdoğan ve AKP;  2003-2011 arasında askeri vesayetten bunaldıkça , dayak yedikçe,  Kürt oylarına , sivil güçlere, sivil topluma da sığınmıştır, demokratik sivil topluma  sığınmıştır. Erdoğan , önceleri  sık sık sığındığı  sivil toplumla  Gezi’de karşı karşıya kaldı , kendisinin  borçlu  olduğu sivil toplum  karşısına dikilmişti. Büyük bir travmaydı. Gezi travmasının sembolizasyonu  Osman Kavala ve  Gezi’den yatan arkadaşlardır.

2.TRAVMA: 2015 HAZİRAN SEÇİMLERİ..

İkinci travma  2015 Haziran seçimleridir,  AKP’nin iktidar çoğunluğunu kaybettiği ilk  seçimdir. Erdoğan’ın iktidar çoğunluğunu kaybetmesinin en önemli nedeni de,  Demirtaş’lı HDP’nin başarısıdır. AKP,  Kürt oylarında önemli bir kayba uğramıştır.. Erdoğan Kürt oylarını kaybetmeye başlamıştır.  15%’lere uzanan Türkiye partisi pozisyonuna gelen  HDP başarısını / yenilgisini yaşamıştır, AKP’yi iktidara taşıyan , iktidarını  sürdürmesini sağlayan,  2002, 2007, 2011 seçimlerinde  başarılı olmasında Kürt oylarının çok önemli bir yeri vardır. Kürtler desteklemeseydi bu başarıyı sağlaması  imkansız gibiydi . 2015 seçimlerinin kaybının en önemli sorumlusu da Demirtaş’tır. 2015 travmasının   sembolizasyonu  Demirtaş’tır

3.TRAVMA : 2019 İSTANBUL SEÇİM HEZİMETİ.

2019 İstanbul seçimlerinin  kaybı çok önemli bir travmadır,  üstelik 2 kez yenildi, sonuçları itibarıyla  çok önemli  bir travmadır.  İstanbul Erdoğan’ın, kendisinin, sahibi  olduğunu hissettiği  bir kent, 1994 belediye başkanlığından  beri   İstanbul onun . Yenilginin önemli iki unsurdan biri  Kaftancıoğlu’dur. Üstelik de,  bir  kadına yenilmiştir!  CHP İstanbul  İl örgütü başında  bir kadın bulunmaktadır, Erdoğan’ın İstanbul İl başkanlığı yaptığını da hatırlatırım.  İstanbul yenilgisi Erdoğan’da büyük bir travmaya yol açmıştır.  2019 travmasının  sembolizasyonu da Kaftancıoğlu’dur.

Bugün 2 travmanın sembolleri hapiste ,  üçüncü travmayı da hapse tıkmak isteyen bir irade söz konusu. Bunlar korkulardır, çünkü  bu isimler,  3 dinamik yapının sembolleridir. İlki, Gezi ile  sivil toplum,   ikincisi Kürt dünyası ,  üçüncüsü İstanbul , yani taht-ı saltanat! İstanbul yenilgisi, öyle böyle bir yenilgi değil,  ülkenin  25%’i, üstelik 2 kez yeniliyorsunuz, üstelik  bir kadına yeniliyorsunuz. ! Erdoğan İstanbul’da,  bir kadına yenildi..

Ayrıca,  tüm bu yenilgi alanları ve yenilginin sembolleri otokrasiden çıkış içinde, otokrasi sonrası içinde  çok önemli ve değerli. 3 büyük travmanın sembolleri, Erdoğan’ın yenilgilerinin sorumlusu olarak gördükleridir. Yargının  yargı olmaktan çıktığı ülkemizde kendilerine reva görülen durumu yaşamaktadırlar. Canan Kaftancıoğlu’nun nötralize edilmesine bu bütünlük içinde yaklaşmak gerekir.

16-05-2022 tarihli  Açık Radyo Ali Bilge ile Ekonomi Politikten özetlenmiştir.

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla