Anasayfa » Işık Ökte: Dolar/TL ve BIST Yorumu

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Işık Ökte: Dolar/TL ve BIST Yorumu

DOLAR/TL YORUMU

Enflasyon sene sonunda %60 seviyelerine çıkabilir. Bu yüzden hanehalkını enflasyona karşı koruyacak yeni bir ürün çıkması acil önceliğimiz olmalıdır.

Yaklaşık 550 milyar TL büyüklüğünde kur korumalı mevduat mevcut.

Öte yandanTürkiye CDS primleri 650-700 seviyelerinden işlem görüyor. Türkiye eurobondları ise %8-9 seviyelerinde. Yani Türkiye yurtdışında bu faiz oranlarından borçlanıyor. Dolar/TL üzerinde bu kadar ciddi baskı var.

Kur korumalı mevduat için mart sonunda şu anki Dolar/TL seviyesinden ödenecek fark 25 milyar TL civarında. Bu miktarda bir paranın Hazineden bulunması oldukça zor. Dolayısıyla Türkiye’nin yurtdışından bir parasal destek bulmaya ihtiyacı vardır.

Aksi takdirde Kur Korumalı Mevduat için 25 milyar TL fark ödenmemesi adına bir kur müdahalesi mümkün hale gelebilir.

Dolar/TL serbest piyasa enstrümanı değil. Çünkü SWAP tarafındaki sınırlamalarla yurtdışı piyasa aktörleri ortadan kalktı. Yurtdışı piyasa aktörlerinin ortadan kaldırılmasında spekülatif kur ataklarını önleme gerekçesi etkili oldu. Bu gerekçe haklı olabilir. Ancak TL varlıklara yurtdışındaki güveni de ortadan kaldırmış oldu. Örneğin bugün Rusya’dan Türkiye’ye yönelebileceği düşünülen para akımları, bu güvenin ortadan kalkması sebebi ile gelmeyecektir.

BIST’TE PİNOKYO AYRIŞMA

MSCI Gelişen ülkeler ve dünya endeksinin dolar bazında %11 gerilediği aşamada BIST yatay seyrediyor. Ancak bu konu aldatıcı olmasın. Bunun sebebi borsa endeksini 5 hissenin tutmasıdır.

Dolar bazlı getirilerde söz konusu 5 hisse ve getirileri şu şekilde:

KRDMD %47

TUPRS %18

THYAO %14

BIMAS %10

EREGL %9

Bu 5 hissenin BIST100 ağırlığı %27. EREGL tek başına BIST100’ün %11.2’sini oluşturuyor.

Bu hisseler dışında BIST’in en büyük 40 şirketi dolar bazlı olarak %7 ile %34 arasında negatif ayrışıyor. BIST100 dışı hisseler dolar bazlı %14 negatif, BIST Halkaarz Endeksi ise %13 negatif durumda.

Dolayısıyla BIST’in bu ortamda pozitif ayrıştığını söylemek doğru değil. Maalesef 5 hisse pozitif ayrışıyor.

Borsanın, mevduatın, KKM’nin hanehalkını enflasyona karşı koruyamadığı bir ortamda, yeni bir ürün çıkarılması acil önceliğimiz olmalıdır.

 

*Söz konusu yazı Integral Forextv YouTube kanalında Dr.Artunç Kocabalkan ile Işık Ökte’nin yapmış olduğu yayından derlenmiştir. Söz konusu yayın kaydına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla