Anasayfa » DeFi Sözlük 3

Bu gönderiyi paylaş

DeFi Sözlük / Genel

DeFi Sözlük 3

Kripto Para : Kripto para (veya kripto varlık), işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur.Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) (DLT)  olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

İşlem kimliği (Transaction Hash ‘TxID’) : İşlem kimliği (TxID) veya işlem hash değeri, doğrulanan ve blockchaine eklenen tüm işlemlere verilen, benzersiz karakterlerden oluşan bir dizedir. Başka bir deyişle, TxID blockchaindeki her bir işlemi etiketleyen bir kimlik numarasıdır. TxID ile yatırma ve çekme geçmişinizde arama yapabilirsiniz.

Public Key: Kripto para ekosisteminde ödemlerinizi almak için kullandığınız adrestir. Günümüz bankacılık sistemi ile açıklamak gerekirse IBAN numranız gibi düşünebilirsiniz. Public key- yani adresinizi karşı tarafa vererek ödeme alabilirsiniz.

Private Key : Bir kripto cüzdan oluşturken ekosistem tarafından size verilen ve varlıklarınızın sahipliğini ispatlamanız için kullandığınız size özel şifre. Bu şifreler yine alfanumerik olabildiği gibi geliştirilmiş cüzdan özellikleri sayesinde 12,18,24 kelimeden oluşan şifrelerde olabilir.

Önemli hatırlatma…

*Private key asla başkasıyla paylaşılmaz hiç bir yerde hiç bir sebeple kimseyle paylaşmayın…Unutmayın Private keyi bilen birisi bu anahtara ait tüm varlıklara ulaşır.

*Blockchain kripto para ekosisteminde Private key ler tek yönlü bir fonksiyonla size özel oluşur ve bir kopyası tutulmaz. Bu sebeple bu özel şifrenizi kimseyle paylaşmadan saklamalısınız, şayet bu şifreyi unutursanız varlıklarınıza ulaşamazsınız ve bu konuda yardımcı olabilecek bir kişi yada kurum yoktur.

 

NOT: Kaynaklar için terimlere tıklayınız.

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla