Almanya’da bir ev sahibi olmak birçok şehir sakini için olanaksız hale geldi. Emlak artışının paradoksal sonuçları oldu: şu an miras bile çok pahalı durumda. Bu durumun vatandaşların yerinden edilme eğilimini ve kiralardaki artışı hızlandırdığına inanılıyor.
2009 yılında 1 milyar eurodan daha az veraset vergisi toplayan Bavyera eyalet hükümeti, bu sene 2.5 milyar euro topladı. Bakanlığa göre, artış esas olarak sürekli artan emlak fiyatlarından kaynaklanıyor.
Hızla artan emlak fiyatları göz önüne alındığında, ebeveyn evini miras almak, yüksek vergi yükü nedeniyle birçok vatandaş için ağır bir mali yük haline geldi.
Bavyera Maliye Bakanı Albert Füracker (CSU), 2009’dan bu yana, Münih gibi metropol bölgelerdeki emlak fiyatları bazı yerlerde iki katına bazı yerlerde üç katına çıktı. “Ancak, 13 yıldır kişisel gelirlerde düzenleme yapılmadı. Bu nedenle, ödeneklerin rahatlama etkisi artık neredeyse yok” ifadelerini kullandı.
Füracker, “Veraset vergisinde acilen bir reforma ihtiyacımız var. Aile evi, bir aile evi olarak kalabilmelidir. Çocuklar, veraset vergisini karşılayamadığı için ebeveynlerinin evini satmak zorunda kalırsa, bunu kabul edemeyiz. Federal hükümet hem vergi indirimlerini artırmalı hem de veraset vergisini bölgeselleştirmelidir.” Füracker, “Uzun vadede, özellikle popüler bölgelerde, giderek daha fazla yatırımcının gayrimenkul satın alıp kiralaması riski var” dedi.
Bavyera’daki ev sahipleri derneğinin genel müdürü Beatrice Wächter ise “Yerleşimcilerimizin çoğu evlerini savaştan sonra, genellikle çok büyük araziler üzerine inşa ettiler” diyor. “Bu arada anne ve babalarının ölümünden sonra bazı çocuklar veraset vergisi çok yüksek olduğu için artık evlerini tutamıyorlar.”
Bu durumun sakinlerin yerinden edilme eğilimini ve kiralardaki artışı hızlandırdığına inanılıyor.
Wächter, “Bu mülkler üzerine büyük yeni binaların inşa edildiği durumlar tam olarak bunlar” dedi. “Sorun sadece Münih’te değil, tüm büyük şehirlerde ve şimdi çevredeki bölgede de var.” ifadelerini kullandı.
Epochtimes